Сърцето на града пулсира

Новото градско място за изкуство – галерия „Структура“, ще търси най-авангардното, най-смелото и актуалното в творчеството на български и чуждестранни автори, за да провокира размисъл и съпричастност към съвременните културни взаимодействия

Елка Влаховска 11 January 2018

Снимка: Диана Шингарова

Галерия „Структура“ е новото пространство за съвременно изкуство, което отвори врати през декември на ул. Кузман Шапкарев 9 в столицата. Разположено в сърцето на града (до Централна поща), едно неочаквано архитектурно съкровище от 1936 г. е внимателно възстановено, за да бъде върнато на хората като модерно място. Отворени са отново красивите оберлихти, които пропускат дневната светлина, възстановени са прецизно високите разграфени тавани, пространството диша с модерния ритъм на столицата. Още от улицата големи витрини приканват да погледнеш през тях, за да видиш красиво оформената дизайнерска среда, подходяща за срещи или за вглъбяване. Нощем през тях свети магично инсталацията на Калин Серапионов I’m safe, която има много препратки. Надписът е акроним на потвърждението на пилотите от американската бойна авиация, че са напълно годни да излетят, а може да бъде свързан и със съобщенията тип „невредим съм“ в социалните мрежи след терористична атака.

Своеобразният преход вън-вътре в галерията подготвя човек да се раздели с всекидневните грижи и нагласи и да се пренесе към изкуството в голямата изложбена зала. Ръководена от изкуствоведа и куратор д-р Мария Василева, галерия „Структура“ ще представя най-новото в областта на визуалните изкуства.

Откриването бе с изложбата „Форми на съвместно съществуване“, която ще продължи до 20 януари. В нея са представени модерни творци като Бистра Льошевалие, Бора Петкова, Борис Делчев, Боряна Росса, Валентин Стефанов, Викенти Комитски, Гаини Нурсапина, Игор Ешкиня, Калин Серапионов, Красимир Терзиев, Марияна Василева, Марсел Оденбах, Михаил Новаков, Надежда Олег Ляхова, Нина Ковачева, Оливия Михалтиану, Светлана Мирчева, Севда Шкутова, Стефка Георгиева, HR-Stamenov.

Откриващата изложба на галерия „Структура“ е разговор за личното и общото, за близкото и далечното и за онази толкова естествена, но и толкова непостижима съвместимост, която определя съществуването ни.

Новото градско място за изкуство – галерия „Структура“, ще търси най-авангардното, най-смелото и актуалното в творчеството на български и чуждестранни автори, за да провокира размисъл и съпричастност към съвременните културни взаимодействия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР