Спа ритуали за здраве

Най-актуалните места за енергийно презареждане

Елка Влаховска 22 January 2018

Борго Егнация, Италия

Снимка: пресофис

Ако допреди години спа ваканцията означаваше да се отдадем на релаксиращи и възстановяващи здравето водни процедури, днес тя е почти религия с ритуали, насочени към преобразяващи духовни изживявания. Кои са най-актуалните места за енергийно презареждане, за тонус, за изтриване на емоционалния стрес или просто за възвръщане на онова блажено състояние да имаш спокоен и дълбок осемчасов сън:

Борго Егнация, Италия
Средновековното гнездо в Пулия, където през 2012 г. Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл сключиха брак, далече от нахалните папараци, предлага – освен уединение – интересни, лекуващи духа и емоциите терапии. Определен за номер 1 в света за 2017 г. от CN Traveller, спа курортът залага на необичайни практики, сред които са включени ароматерапии със средновековна музика или сесии с шамана Стефано Баталия, които изваждат наяве и лекуват потиснати емоционални травми. За пълно изцеление на тялото и духа се предлага четиридневна програма, основана на древни терапевтични практики от областта Пулия. Тя е за хората, които имат нужда от революционно преобръщане на стандартния си начин на мислене и навици. Програмата по часове и терапии е направена така, че човек да не усеща никаква принуда. Лечебният процес се осъществява почти неусетно с помощта на масажи, йога практики, шамански ритуали и музикотерапия. На финала усещането е за отскубване от тъгата, тежестта на тялото и на мислите и завръщане към изначалната вътрешна радост от съществуването.

Амчара, Малта
Опитният екип на този курорт е посветен на грижите за отслабването и функционалното здраве (когато организмът лекува себе си). Диетата е веган и сурова храна, а за доброто състояние на духа се грижат специалисти по невро-лингвистично програмиране. Както е известно, храносмилането изисква много енергия и облекчаването на организма събужда потенциала му да се самолекува. Допълнение към оздравяващия ефект на престоя тук са басейните и инфрачервената сауна и разходките из остров Гозо, където се намира курортът. Слушайки лекциите на ментора по здравословен живот Кирсти Крисхолм, човек се замисля по-дълбоко за нездравословните си житейски навици и може да преобърне представите си за начина си на живот.

Анаса, Кипър
Дори и в студените месеци в този курорт може да случите дни за плаж. Но тук има две неща, които са определяни като топ терапии в момента в света. Едната е т.нар. процедура за лице Anastasia Achilleos, която освен хидратирането, почистването и маската за лице, преминава в по-интересни измерения. В 90-минутната терапия се включват кундалини масаж с масло от арган, нежен масаж на корема, масаж на стъпалата и на скалпа. Втората е територия на кинезитерапевта от руски произход Владимир Папакидес, който от осем години работи в курорта и има постоянна клиентела. Той прави чудеса със спортните травми, гръбначните проблеми, разтегнатите сухожилия и упорито повтарящите се болки в опорно-двигателния апарат. Морските залези и шумоленето на листата на 300-годишните маслинови дървета в парка пък превръщат дните в удоволствие за душата.

Аманпури, Тайланд
Спа комплексът на остров Пукет е част от веригата Aman Resorts на руския милиардер и бивш приятел на Наоми Кембъл Владислав Доронин, известен с това, че поставя здравословния начин на живот като приоритет. Затова и терапиите носят определен ексклузивитет. Дори само престоят във вилите от тиково дърво, разпръснати сред плантация от кокосови палми и с гледка към частния плаж на Андаманско море, е достатъчен да достави радост за сетивата. Храната е веган, но в Тайланд това означава да е вкусно и с изобилие от плодове. Ключът към успеха на Аманпури е персоналното отношение към всеки клиент. Ето защо по едно и също време в комплекса могат да пребивават само 8 души. Екипът прави индивидуален здравословен комплекс от терапии в зависимост от целта: прочистване на организма, духовно осъзнаване, фитнес тяло или регулиране на теглото.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР