Катрин Деньов срещу „лова на вещици“ с #MeToo

Сто французойки, включително известната 74-годишна актриса, се подписаха под отворено писмо, защитаващо „правото на мъжете да флиртуват“, което пък предизвика голяма ответна реакция

eva.bg 11 January 2018

Снимка: getty images/guliver

Катрин Деньов бе една от сто французойки, които се подписаха под отворено писмо, публикувано в Le Monde, чрез което изказват несъгласието си с „лова на вещици“ сред представителите на силния пол покрай кампаниите #MeTo и Time's Up.

„Мъже биват наказвани безцеремонно и гонени от работните им места, когато всичко, което са направили, е да докоснат жена по коляното, да се опитат да си откраднат целувка или да говорят на по-интимни теми по време на служебна вечеря“, се казва в писмото.

„Изнасилването е престъпление, но да се опиташ да прелъстиш някого, дори когато го правиш непохватно или си прекалено упорит във флирта, не е престъпление. Настойчивият флирт не е сексуално насилие. В единия случай се отнасяш към другия човек като към равен, уважавайки все пак желанията му. В другия го третираш като обект, който трябва да е на твое разположение и изобщо не се интересуваш от желанията му или искаш съгласието му“, се казва още в откритото писмо, което в общи линии защитава правото на мъжете да флиртуват, призовавайки, да не се бърка със сексуално насилие, каквото е изнасилването.

Като жени не се припознаваме в този феминизъм, който отвъд протеста срещу злоупотребата с власт, всъщност насажда омраза спрямо мъжете и сексуалността“, се казва в защитената от Деньов позиция, според която кампанията #MeToo е отишла твърде далече.

Писмото, естествено, веднага предизвика остра ответна реакция. Много феминистки се изказаха срещу позицията, защитена от Катрин Деньов, обвинявайки я в защитаване на „правото на мъжете да притесняват жените, оправдавайки го със сексуална свобода“. Публикува се друго отворено писмо, този път подписано от френски активистки за защита правата на жените, в което заявяват, че с позицията си Катрин Деньов и останалите 99, се опитват отново да изградят стената от мълчание, която в момента всички искат да пропукат и  разрушат. Според тях да твърдиш за жертвите на сексуално насилие и тормоз, че всъщност мразят мъжете, е презрително отношение спрямо тези, които наистина са преживели този кошмар.

Това писмо е като странния колега в работата или досадния чичо, които всъщност изобщо не разбират какво се случва“, се казва в ответния удар на френските феминистки, които са категорични, че Деньов и останалите 99 жени „намират оправдание за изнасилването“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР