Пантон по пантофи

Можем ли да се престрашим да вкараме този модерен, но много сложен за съчетаване и за обитаване цвят в дома си?

Елка Влаховска 12 February 2018

Най-неочаквано Институтът Пантон избра за цвят на годината Ултравиолет (официално PANTONE 18-3838). Можем ли да се престрашим да вкараме този модерен, но много сложен за съчетаване и за обитаване цвят в дома си? Някои добре композирани сетове ни подсказват, че дързостта ще е сред качествата, които е добре да развием, ако не ги притежаваме.

Цветът на 2018 година е богат, царствен и смел, наричат го Ултравиолет, макар в светлинния спектър ултравиолетовите вълни да са невидими за човешкото око. А може би точно това подсказва, че цветът е с двойствена природа – едновременно с ярко категорично присъствие, но и сякаш неуловим.

„Пантон цветът на годината означава повече от това да следиш тенденциите в модата и дизайна и да предугаждаш трендовете в зародиш – казва Лори Пресман, вицепрезидент на Института Пантон. – Изборът се свързва и със задълбочен размисъл от какво ще има нужда светът през следващата година.“

За Ултравиолет може само да се гадае дали е свързан с разгарящата се световна треска около последните събития в британското кралско семейство. (Известно е, че виолетовото е цвят на кралете.) Или като цвят, получен от смесването на розово (за момичета) и синьо (за момчета), подсказва за разчупването на границите между половете? От Пантон заявяват: „Живеем в свят, който изисква да развиваме въображението и творчеството си, да си поставяме въпроси и да търсим непредубедено отговорите. Ултравиолет може да ни помогне да надвиваме страховете си и да се отскубваме от рутината, да вдигнем потенциала си на по-високо ниво.“

Описван като провокативен, този нюанс на виолетовото може напълно да преобрази всяка стая в дома. Ето и няколко възможни негови приложения: като цвят на стените приканва към задълбочаване и размисъл, като акцент в дамаските на мебелите дава усещането за по-софистицирана среда, като единичен аксесоар подсказва известна предпазливост, но все пак и стремеж към разчупване на стереотипите. Да отпразнуваме в дома Цвета на 2018!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР