Алпийската прегръдка на Италия и Франция

Снегът в най-високата част на Европа покрива баражи, тунели, подземни лаборатории, епизоди от Пуническите войни, 125 км стръмни, широки и дълги писти и ресторант, където ви обслужва истински шерп от Непал, покорил седем пъти Еверест

Милена Димитрова 14 February 2018

Вал Сени

Снимка: туристически пресофиси

В събота заваля, ситният дъжд по пътя към Вал Сени побеля и бързо натрупа цял метър сняг над долината Ваноаз във френската област От Мориен. Три села – Вал Сени, Ланслебур и Бонвал – в този дял на Савойските Алпи са слети в романтичен курорт, идеален за ски, за спортни приключения и за семейна почивка. Ски пистите са като булеварди – 58 на брой, широки, стръмни и дълги общо 125 км. Няколко от 28-те лифта към върховете тръгват буквално от шосето. А пейзажът! Планините са надвиснали като бели безбрежни куполи, десетки остри скали са се надигнали да оспорят върховенството на Монт Сени, заграждайки в подножието махали със сънени каменни къщи и стърчащи църковни камбанарии.

Толкова е близо до Италия, че еспресото, пастата и тирамисуто са истински, както и червените френски вина, а и местното жълто сирене бофор. Курортът Вал Сени се пада на юг от масива Монблан и почти съвпада с извивките на държавната граница между Париж и Рим.

„Балдахина на върховете“

След Втората световна война регионът е бил пришит към Франция като репарация, споменът за която изглежда вече зараснал. Историята, обичаите и бизнес интересите в туризма в този югоизточен край на Хексагона затягат планинската прегръдка с Италия в нещо по-силно от неизбежното съседство. Най-близките летища са в Торино, Лион и Женева. С кола се пътува през тунела Фрежюс, той тръгва от италианското селище Бардонекия и след 12-13 км излиза в Модан във Франция. С влак също се стига до Модан и това е началото на долината Ваноаз, само на половин час път до Вал Сени.

В неделя ранобудните курортисти твърдят, че още от развиделяване им се причували топовни салюти. И в 8,30 ч. пак се носи ехо от далечни гърмежи, когато на долните станции на лифтовете се събират скиорите и сноубордистите: новопристигнали групи със седмични ваучери, семейства с деца, ученици и от други френски провинции, състезатели и треньори, нарамили колци за слалом, търсачи на екстремни офроуд спускания, парапланеристи и закоравели катерачи. Гърми се! Високо в планината дистанционно взривяват опасните навявания по пистите и събарят козирките от сняг.

„Системата за обезопасяване на лавините е една от причините туристите да се чувстват спокойни при нас в Алпите. Слънчевите дни през зимата преобладават, белите спортове и услугите са комфортно развити от петдесет години. Курортният клъстър „Савоя Мон блан“ е на трето място в света, догонвайки престижните американски и австрийски ски курорти – твърди Корин Реш, маркетингов директор. Г-жа Реш изчислява рейтинга във ваканционния бизнес, като умножава броя на слънчевите дни по броя на отседналите туристи. В САЩ тази цифра стига общо до 55,7 милиона, във Франция – 55,1 милиона, от които 32,7 милиона са гостите на „Савоя Монблан“, където влизат десетина области като От Мориен с именити курорти – Шамони, Тинь, Лез Арк и др.

Преди 9 часа по радиостанцията предават, че зоните с потенциални лавини са обезопасени. Пускат лифта и – ойларипи! – кабините потеглят.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР