Тимъти Шаламе - прасковата не е забранен плод

Нюйоркчанин, син на французин и руска еврейка, внук на сценариста Робърт Флендър, 22-годишният Тимъти Шаламе със сигурност не пада във филмовия бизнес от небето. Въпреки че изглежда точно така – красив и грацилен като ангел и млад демон едновременно, силно напомнящ младия Бьорн Андресен от култовия филм на Лукино Висконти „Смърт във Венеция“

22 February 2018

За ролята си във филма „Призови ме с твоето име“ на режисьора Лука Гуаданино Тимъти е най-младият актьор, номиниран за Оскар за главна мъжка роля от 1939 г. насам, когато е номиниран 19-годишният Мики Руни.

На Тимъти му върви на добри филми още от самото начало на кариерата му – сериалите „Закон и ред“ и „Вътрешна сигурност“, „Интерстелар“ на Кристофър Нолан, където си партнира с Матю Макконъхи, а сега и два от най-аплодираните и награждавани филми на годината – „Призови ме с твоето име“ и „Лейди Бърд“ със Сирша Ронан, където Тимъти също има малка роля. Предстои премиерата и на „Дъждовен ден в Ню Йорк“, най-новият филм на Уди Алън, където в младия актьор е влюбена самата тийн кралица Селена Гомес. Тимъти постъпи политически коректно, реагирайки светкавично на поредното шумно и тежко обвинение в изнасилване, което осиновената дъщеря на актрисата Миа Фароу Дилън Фароу отправи към Уди Алън, и дари хонорара си от филма на новосформираната антисексистка организация Time’s Up!

с партьора му от "Призови ме с твоето име" Арми Хамър и режисьора на филма Лука Гуаданино

Шаламе (произнася се без „т“, както го произнесоха водещите на Оскар номинациите, тъй като фамилията е френска) започва да се снима още като дете, поради което повечето неща от живота ги е научил заради филмите и ролите – да кара кола, да свири на пиано и китара, да говори италиански. Специално за „Призови ме с твоето име“ обаче прави нещо наистина... екстравагантно – мастурбира с праскова. Филмът разказва историята на момче, което се влюбва в млад американец. Сцената не е режисьорска измислица, а си присъства в едноименния роман на Андре Акиман, по който големият Джеймс Айвъри пише сценария. Режисьорът Гуаданино дълго се колебае дали да включи тази сцена, но в крайна сметка се решава. Отива при Тимъти и му казва: „Виж какво, аз го пробвах това и работи“. Шаламе хладнокръвно му отговаря: „Аз го пробвах преди теб“. Така или иначе въпросната сцена днес се ползва със славата на най-обсъжданата секс сцена на 2017.

Преди Кристофър Нолан да го покани за филма „Интерстелар“ Тимъти решава да прекъсне временно актьорската си кариера и се записва в Колумбийския университет в специалност, свързана с околната среда. Мъчи се в продължение на една година и когато Нолан му предлага роля в своя филм, в който участва и Матю Макконъхи, малкият тутакси напуска университета и се връща в играта. Никога повече не стъпва в университета и оттогава живее в мир със себе си.

В момента Тимъти Шаламе е изцяло посветен на кариерата си, пътува непрекъснато и няма никакво време за връзки и любов, но все пак не сме забравили, че през 2013 г. бе уловен от папараци да се целува със 17-годишната тогава Лурдес, дъщеря на попкралицата Мадона. Оттогава обаче старателно ни държи в неведение относно личния си живот.

Като най-добре похарчените пари в живота си определя онези 100 долара, които платил на училищната библиотека като глоба, задето задържал повече от година романа „Призови ме с твоето име“, за да го препрочита отново и отново. „Дадох пари за този проект преди да спечеля от него, но определено мисля, че си струваше“ – шегува се той.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР