Веселина Сариева, една пловдивчанка в София

Домовете ни винаги са били обиталища, място за срещи, казва Веси Сариева. Софийското ателие е на път да се превърне в артистичен салон, в който ежеседмично на плодове, френски макарони и шампанско се събират художници, бизнесмени, дипломати – хора с отношение към съвременното изкуство, което тук е навсякъде в ролята на безмълвен, но ярък и ироничен събеседник

Адриана Попова 02 March 2018

Креслото на колелца Easy Rider на белгийското студио Bulo е с награда от Red Dot Design. Веси го намира в Склада. Широките му подлакътници са удобни както за лаптопа, така и за чашата с кафе

Снимка: Венцислава Василева

В моя паноптикум на Пловдив освен Тютюневото градче, Сахат тепе, Главната, Капана, Гребния канал влиза и едно живо човешко лице. Овал на Модилиани, ярки устни, винаги изряден черен боб с бретон, тъмни живи очи. След години в работни пътувания между Пловдив и София Веселина Сариева, собственичка на галерия Sariev Contemporary, създателка на фондация „Отворени изкуства“, колекционер и активист на съвременното изкуство, вече има и софийски адрес.

Откриваме адреса в хипстърския квартал на София, заключен между Синагогата и Женския пазар, с неговите силно патинирани от времето фасади, замрежени от дървета улици и разноезичен шум. Специалистите по недвижими имоти му предричат бляскаво бъдеще, но засега той по-скоро живее в сфуматото на носталгията. Какво приятно предизвикателство е въздухът му да бъде раздвижен от човек като Сариева с подмамващото й любопитство към новото, още кипящото, провокиращото. А мултикултурността е среда, с която тя е свикнала и в Пловдив – домът й там е в подобна локация, между джамията и Античния театър.

През 2012 година Веси и майка й Катрин купуват от наследниците ателието на скулптора Димитър Бойков. Емблематични негови творби са „златната“ статуя на Възраждането в централното фоайе на НДК и женската фигура на входа на Софийската градска галерия. Техни авторски копия от гипс, както и глава на момиче са умело вписани в интериора след сериозния ремонт.
След кончината на Димитър Бойков ателието е давано под наем на скулптори и художници. Северното му изложение им осигурява необходимата равномерна светлина през деня. Няколкото години на запуснатост превръщат мястото, което през 70-те и 80-те е приютявало бурни бохемски купони и чийто ключ неведнъж е преотстъпван на приятели (по свидетелство на Светлин Русев), в ничия територия, приканваща с разбитите си прозорци случайни посетители.

Веселина Сариева възлага обновяването на интериора на Христо Хаджиганчев и Магдалена Матанова от студио MMXX, които имат награди за ландшафтен дизайн и почивен комплекс в Канада, Квебек, и за алтернативна архитектура в Камен бряг. Те са подписали дизайна и на Artnewscafe в Пловдив. След по-будоарния стил на пловдивския дом на Сариева мечтата сега е за функционална чистота, която да дава простор на произведенията на съвременни художници. Дървените щори на огромните северни прозорци, почти опиращи в 5-метровия таван, са пребоядисани от червено в бяло, на места мазилката на стените е избита, за да прозира ритъмът на тухлите. Голямата подпорна колона е оголена до бетон. Стълбите към втория полуетаж са напълно сменени. На мястото на нишата, в която Димитър Бойков е държал ваната си за гипс, сега е оформен кухненски бокс, използван от собственичката главно за разпределяне на плодове по фруктиерите и разсипване на шампанско по чашите.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Валентина
03 March 2018, 00:11

Претенциозно "По селски", отдавна познато по нашите зами.
И откога сандалите се носят с чорапи ? Сигурно е ярък знак за класа и превъзходство, но извинете невежеството ми....

ТВОЯТ КОМЕНТАР