Превъплъщения на корка

Коркът е екологичен и универсален материал, който намира изключително широко приложение в интериора

Антония Саранеделчева 09 March 2018

Употребата на корк в интериора е тенденция, която ще продължи да се налага и в следващите години. Интериорният дизайнер на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева, споделя как да използваме този материал и да намерим приложението му във вътрешното обзавеждане на дома.

Първата асоциация, която човек прави с корка е свързана с тапата за вино. Втората – с таблото в офиса. Всъщност, коркът е екологичен и универсален материал, който намира изключително широко приложение в интериора.

Абсолютно възобновяем

Сериозно предимство на корка е неговата възобновяемост, тъй като той може да бъде събиран от външната кора на дъбовете, без да се oтсича дървото. Корковите дървета, които обикновено се отглеждат в средиземноморските страни, бавно растат, но могат да живеят до 250 години. Материал от тях се събира обикновено на всеки 9 години. За да се добие качествен корк с отлични топлинни и акустични свойства, е необходимо дървото да е поне на 25 години, за да бъде достатъчно зряла клетъчната му структура.

Ползи за здравето

Коркът е антимикробен и антиалергичен материал. Той умело се бори с мухъла заради своята антистатична повърхност, която елиминира абсорбцията на прах и токсини. Това всъщност е и основната причина, която го прави идеален за хора с алергии. Освен това е материал, който допринася за по-чисто въздушно пространство.

Трайност и дълголетие

Известен факт за корка е неговата дълготрайност, която може да продължи до 50 години, когато се използва в интериорния дизайн. Поради тази причина той е изключително подходящ за подове, коридори или кухненски плотове. Коркът се използва като подложка за много други материали именно заради своята издръжливост на натиск и като основа при материали с акустични и термични свойства.

Решения в интериора

Коркът е изключително предпочитан от интериорните дизайнери, които умело го комбинират с други материали. Той може да бъде чудесно решение за вашия под, стена, кухненски плот и мебели. Също така изолационните му качества му позволяват да абсорбира и задържа топлината, което го прави предпочитан за дома. Заради акустичните му свойства той намира приложение в много търговски сгради, както и е идеален за изолиране на шума в детските стаи.

Ето и най-популярните употреби на корка в дома:

Мебели

Заради издръжливостта си коркът е идеален материал за мебели. От него могат да бъдат изработени столове и маси, врати на кухни и гардероби и т.н.

Настилки

Вярвате или не, но има много красиви подови настилки, които са изработени от корк.

Изкуство

Най-лесният начин да внесете корка във вашия дом е като заложите на коркови аксесоари и акценти по стените.

Банята

Благодарение на своята водоустойчивост коркът е идеално решение за банята. Обожаваме този мек текстурен контраст с плочките и теракота, който той създава.

Кухнята

Масово предпочитана е употребата на шперплат в съвременните кухни, но заради отличните качества и практичност на корка, ние определено го предпочитаме. Той е идеален както за плотове, така и за вратички на шкафовете.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР