Великолепната петорка

Елка Влаховска 17 March 2018

Fingal Royal Yacht Britannia, Единбург, Шотландия

Снимка: пресофис

Кои са топ дестинациите за взискателните туристи? Пет луксозни хотела, някои от които с богата история, отварят врати, за да предложат бутиково изживяване.

Fingal Royal Yacht Britannia, Единбург, Шотландия

През тази пролет на хотелиерската карта на Единбург ще се появи първият плаващ бутиков хотел. Решението на Royal Yacht Britannia е да превърне кораба Fingal в място за елитни туристи. 23-те му каюти са с дизайн на топ имена на шотландската школа и са наречени на морските фарове, проектирани от инженера Томас Стивънсън, с когото шотландците се гордеят не по-малко, отколкото със сина му – писателя Робърт Луис Стивънсън. Хотелът е акостирал в пристанището Лийт, на близко разстояние от кралската яхта „Британия“ на Нейно величество Елизабет II, една от най-големите атракции на града. Наблизо са и два ресторанта с Мишлен звезди. 

Raffles Europejski Warsaw, Варшава, Полша

Отворил врати през далечната 1857 г., това е първият луксозен полски хотел. Намира се в самото сърце на Варшава. Бляскавите новогодишни тържества, организирани по онова време там, са описани в романа „Куклата“ на известния полски писател Болеслав Прус. Сладкарницата му е била място за срещи на известни интелектуалци, писатели, композитори. От март обновеният хотел ще посреща отново гости в 106-те стаи, декорирани от испанския дизайнер Лазаро Роса Виолан в бяло-синя гама, препратка към традиционната местна керамика, и с творби на полски художници. 

Bvlgari Hotel, Пекин, Китай

Отворил врати през септември 2017 г., хотелът е част от престижната верига The Bulgari Hotels & Resorts collection. С много градско излъчване и италиански шик, той е проектиран и обзаведен от гениалния италиански архитект Антонио Читерио, добре познато име сред ценителите на изтънчения интериорен лукс. Това се долавя основно при подбора на материалите – няколко вида мрамор, оникс, ефектни мозайки, непреработен варовик, както и в спа центъра, разположен на два етажа. Bvlgari Hotel в Пекин е четвъртият в колекцията на бранда и първият, чийто основен ресторант ще се управлява от мишлензвезден шеф-готвач. 

Hotel Lutetia, Париж, Франция

След три години основно реновиране емблематичният хотел Лютеция на Левия бряг на Сена отваря през пролетта. Седеметажната сграда е построена през 1910 г. и оттогава посреща именити гости, сред които Пабло Пикасо и Джеймс Джойс. Мястото е толкова харизматично, че президентът на Франция Шарл дьо Гол, героят от Втората световна война, прекарва тук първата си брачна нощ. Хотел Лютеция е емблема на стила, характерен за парижкия район Сен-Жермен-де-Пре – артистичен, интелектуален, с бохемски дух. Привлича много писатели през 30-те и 50-те години на миналия век, като Андре Жид, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан-Пол Сартр. След като в продължение на 100 години го владее фамилията Бусико, през 2010 г. хотелът е продаден на израелската компания за недвижими имоти Alrov, която предприема мащабната реновация. С бутиково обновените си 184 стаи, с голям спа център и джаз бар, в който ще гостуват световни звезди, Лютеция ще върне отново славата си на гранд, съперничил през годините на бляскавите хотели Риц, Крийон и Плаза Атене. 

Sanders, Копенхаген, Дания

Мечтата на датския балетист Александер Кьолпин се сбъдва и през ноември 2017 г. той отваря собствен хотел. Sanders се намира на малка павирана уличка, точно зад Кралския театър. Сред 54-те му стаи има и вдъхновени от пътешествията с влак – оформени са като купета. Други носят атмосферата на парижкия колониален шик, тъй като са обзаведени с ратанови мебели с ретро дизайн. Атмосферата е гостоприемна и чувствена, отражение на богатата чувствителност на представителите на изкуството на балета. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР