Да ни... или да не ни...

Да ни свалят или да не ни свалят? – това е въпросът на нашето време. Бих прибавила и друг глагол вместо свалят, обаче смея ли! Веднага ще ме обвинят в... каквото си искат. Както е модерно напоследък, между другото

Ирис Крилатска 02 April 2018

Салвадор Дали „Young Virgin Auto-Sodomized by the Horns of Her Own Chastity“, 1954 г.

Все още не е забранена със закон думата „свалка“, нали? Въпреки че като се замисли човек, как звучи само – „свалка“! Не можеше ли да е „въздигалка“, „възвишенка“ или нещо подобно? Някак си изведнъж всички думи взеха да ми звучат сексистки, просташки и мръснишки, дори и тази, доскоро съвсем невинна. Обаче ще я използвам и сега.

С риск да обера негативния вот, ще гласувам да продължат да ни свалят. Знам, че веднага симпатизантите на #metoo и #time’s up ще ми лепнат коментари: „Явно много ти се иска!“, „Явно никой не те сваля и много ти се иска!“ и прочие. Понеже виждам, че са много склонни да размахват пръст и да съдят, ако не получат стопроцентова подкрепа. Веднага ти казват: „Иска ти се.“ Целта им е да те засегнат, понеже всъщност жените винаги са се обиждали от това някой да им каже, че им се иска. Свикнали са да не им се иска. И това очевидно никакви кампании не могат да променят.

Казваш например, че не всяко сексуално посегателство е изнасилване, и те ти казват: очевидно нямаш нищо против да те изнасилят. Някой смята ли, че е нормално това? Просто смятам, че наказанието трябва да е съответно на престъплението. Не случайно има съд, закони, защита дори когато става въпрос за най-жестоки убийства. Защото не може така с лека ръка да сочиш, уличаваш, обвиняваш и осъждаш. И най-вече да определяш как трябва да живеят хората и какво поведение да харесват. Ето че още преди да са започнали съдебните процеси жертвите (все още недоказани) се превръщат в реални палачи. И в крайна сметка откъде накъде каквото каже Холивуд, това трябва да стане? Опра Уинфри, Мерил Стрийп, Натали Портман, Рийз Уидърспуун, Салма Хайек и невидимите зад тях за някакви господари на света ли се взеха? Безпардонно лицемерие! И никой не каза: защо точно сега?

Обаче в случая не говоря за холивудските жени, а за ефекта, който те предизвикаха върху всички останали, за това как допуснаха изопачаването на своята принципно добра и важна кауза. Въпреки че няма ли вече около един милион организации за правата на жените, против домашното насилие, за равни права, равно заплащане, против сексизма и т.н.? Нали всяка година ставаме свидетели на поредния епизод от сагата „Оскарите срещу световната несправедливост“, както и на факта, че каузите всъщност противопоставят хората, разделяйки ги на жени и мъже, на черни и бели... Да не говорим, че #time’s up раздели и самата група на „жертвите“ (понеже изведнъж се оказа, че всяка може да измъкне нелицеприятна случка от торбата със спомени). Изведнъж Роуз Макгаун, Азия Ардженто и някои от другите, чиито изявления всъщност „отключиха“ скандала, се оказаха ненужни или недостатъчно класни за целите на голямата игра и – поне до този момент – никой не ги е поканил в новосформираната от истинските лъвици организация. Казвате, че над София има смог, мръсна мъгла и въздухът не се диша. В Холивуд, мисля си, пò не се диша в момента.

Ще кажете, че #metoo няма нищо общо със свалките и никой не говори за свалки. При извора водата може и да е кристално чиста, но вливайки се в потока, вече става друга. Вече всеки говори за каквото си иска. Все по-абсурдни обвинения изникват всекидневно в Холивуд и всички те автоматично минават под шапката на текущия скандал. Жена излязла с актьора Азис Ансари на вечеря, качила се в стаята му, след което изведнъж се почувствала некомфортно, казала му, но въпреки това той й предложил някакви неща (но не я принудил да ги направи по никакъв начин!) и тя ги направила. И сега го обвинява, че й е предложил, въпреки че тя му е казала, че се чувства некомфортно. В нито един момент този актьор не се е държал насилствено. Как точно е трябвало да се държи? Да не показва желание? Да не предлага? Много от случаите, около които се разшумя, доста приличат на този. Докосване по крака, галене по гърба, неприлични предложения... Ако човекът ти е приятен – ок, ама ако не ти е – вече е сексуално посегателство. Това е неадекватно. Няма как да премахнем от уравнението на живота обективния факт, че на планетата Земя има два биологични пола и това, че сме от различен пол, си има своите последствия, които не можем просто да ампутираме. И на мен лично това ми харесва. Никой няма право да ми дава своето определение за мъж и да ме лишава от правото на моето. Аз не искам мъжът да играе по моите правила. Искам да е различен. И това определено не означава, че съм „за“ изнасилването.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Ани
14 December 2018, 22:27

Супер и аз така мисля...

ТВОЯТ КОМЕНТАР