Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през изминалата седмица

15 April 2018

колекция Hidden garden S/S 18 на Knapp, фотография: Диляна Флорентин

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Кристина Симидчийска и "Нейните 7

Обичам да пиша за български артисти, които ме карат истински да се чувствам част от света, благодарение на летящите им идеи, вдъхновения и гледни точки. И на смелостта им да ги заявяват по смислен и адекватен за времето им начин, въпреки всякакви обстоятелства. Тази седмица ми го напомниха няколко добре познати имена:

Естествено, започвам с мода. В петък пролетта придоби особено романтично настроение с представянето на колекциите Hidden Garden main collection & Hidden Garden Light Collection на KNAPP за топлия сезон. Дебютът на моделите в Gallery 2.0 бе допълнен и с откриването на тридневен pop-up shop (все още имате време да го посетите), с участието на дизайнери на бижута и аксесоари, работили с KNAPP през сезоните. А самите Антония и Кристина (които, междудругото, преди месец бяха отличени със “Златна игла” за “Модна къща на годината”), селектираха не само творенията си от предходни колекции, но и уникални бройки, специално разработени за събитието.

Миналият месец едно от любимите ми представления на Явор Гърдев и театър 199 отбеляза юбилейното си 150-то представление. За първи път гледах “Старицата от Калкута” преди повече от 10 години, но ето че все още текстът на Ханох Левин си стои на точното място, съвсем както комбинацията от актьори – брилянтните Снежина Петрова, Захари Бахаров, Малин Кръстев и Лилия Гелева. В тази най-общо казано комедия на абсурда те нямат определени персонажи и всеки от тях играе в над 30 роли, хипнотизирайки публиката със силата на подробностите – там, където зад смеха обичайно се крият горчивите истини. Следващото представление на “Старицата от Калкута” ще е на 20 април (искрено завиждам на тези, които ще гледат пиесата за първи път).

Страшно ми е забавно да следя спонтанно възникналия проект Quote my Photography / I will Buy it! на оператора и фотограф Александър Станишев. Всичко започва така: “Художник прерисува моя фотография, без да пита, без да ми споменава името и продава картината за 2000 евро! Затова аз реших да поканя всеки артист/художник/илюстратор/фотограф/писател/кинаджия да използва тази фотография и да направи от нея собствено произведение на изкуството. Ако ми споменете името, давам ви пълното право да продадете произведението на избрана от вас цена. Когато съберем добро съдържание, ще направим и изложба. А аз лично ще купя 3 от произведенията (които най-харесам) за общата сума от 2000 евро!” Предизвикателството продължава до 28 април, има време и вие да пробвате широтата на въображението си.

Почти случайно попаднах на програмата на 21-вия Международен фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO и вниманието ми моментално бе привлечено от рубриката ppIANISSIMO Alternativeс концертът с лаконично заглавие “Музиката на Бьорк”. Аранжименти на песни на емблематичната исландка ще бъдат изпълнени от Мила Михова (сопран) и Николай Стойков (клавесин, челеста, пиано), напомняйки ни, че самата Бьорк е почитателка на Щокхаузен и Арво Пярт. Ако и вие сте любопитни как ще бъдат изведени идеите на Bjork от обичайния си поп културен контекст, отбийте се в Студио 1 на БНР на 22 април (неделя) в 19 часа, входът е свободен.

„1+1: Арт сцена Германия“ пък е най-новата програма на галерията на Гьоте-институт, чиято цел е да представя интересните моменти от съвременното изкуство в Германия през погледа и опита на български художници. Така в рамките на програмата всеки път ще бъде отправяна покана към различен български художник живеещ и работещ в Германия, а той/тя ще може да представи по свой избор съвместен проект с друг художник, също живеещ в Германия. От 20 април до 18 май ще можем видим първата изложба от проекта - „Нищо не се губи“, по идея на Викенти Комитски и поканения от него Франсиско Монтоя Касарес.

И още един добър проект в подкрепа към творци от различни сфери: ГЕНЕРАТОР КАНИ. Във второто издание на месечната среща фокусът е върху танца и воугинг проекта Femmination. На 19 април програмата им започва с лекция с отворена дискусия за воугинг културата, различните й стилове, връзката й с други форми на изкуство и особено с модата. Следва танцово ателие, в което самите вие ще можете да потанцувате (и драматизирате) колкото си искате!

За финал ви черпя с това парче на легендата Силви Вартан, която ще изнесе своите прощални концерти Forever Sylvie в края на тази седмица – на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР