Кафе от гъби, нутритарианство и суперпрахове

Новите тенденции в здравословното хранене

eva.bg 18 April 2018

Досега загрижените за здравето си хора пиеха смути, придържаха се към флекситарианство (постепенно намаляване на месото), разчитаха на ориз от карфиол и ферментирали храни. Вече има нови тенденции в здравословното хранене:

Пребиотици Тъкмо включихме в менюто си ферментиралите зеленчуци от рода на корейското кимчи и напитката комбуча (ферментирал с помощта на чаена гъба чай), като източници на пробиотици, и ще трябва да наблегнем на пребиотиците. Разликата между тях е, че първите са живи бактерии, полезни за храносмилателната система, а вторите – несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на „добрите“ бактерии в дебелото черво. Според експертите е лесно да си ги набавим, консумирайки две порции плодове и пет порции зеленчуци дневно. Пребиотични храни са чесънът, лукът, празът, аспержите, киселото зеле.

Брезова вода Придобилата популярност кокосова вода ще отстъпи на брезовата, богата на витамин С и сапонини, намаляващи лошия холестерол. Брезовата вода, добивана от сребърна бреза през пролетта, отмива токсините от бъбреците и черния дроб, разбива уратите, подпомага отслабването и раздялата с целулита.

Захарта – в историята Специалистите прогнозират, че отговорните към здравето си хора ще се ориентират към неподсладените млека от ядки, изцяло зелените смутита, чистия черен шоколад. Вещаят и близкия край на смятаните за здравословни заместители на захарта като агаве, стевия и сироп от фурми.

Нутритарианство Персонализираното хранене е подкрепено от науката. Изследвания през последните години са установили, че начинът, по който човешкото тяло реагира на определени храни, е строго индивидуален. Тази година се очаква тенденцията да се наложи още по-масово благодарение на спазването на нутритарианска диета. Терминът нутритарианец е на д-р Джоуел Фърман и включва спазването на хранителен режим, увеличаващ в най-голяма степен приема на витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали. Набляга се на консумацията на зелени листни зеленчуци, невъглехидратни – чушки и патладжани, плодове, бобови растения и ядки.

Кафе от гъби Очаква се гъбите, изобилстващи от мощни антиоксиданти, витамин D и витамини от В групата, да получат статута на суперхрана, тъй като изследвания установиха, че могат да бъдат мощно оръжие срещу деменцията. Гъбите стават функционални и ще започнат да „никнат“ на необичайни места. „Очаквайте ги под формата на кафе, чай, здравословни напитки“ – казва Дарън Бийл, основател на сайта MuscleFood.

Суперпрахове От матча (зелен чай на прах) и мака до куркума и какао – очаква се тази година да бъде годината не на суперхраните, а на суперпраховете. „Ползите за здравето от т.нар. суперпрахове е документирана. Очаквайте те да придобият задължителен статут и съответно бум в потреблението им“, прогнозира Бийл.

Ябълков оцет Ябълковият оцет е известен като „спасител“ на хора, страдащи от диабет и застрашени от сърдечносъдови заболявания. Тенденцията е той да се „преквалифицира“ от подправка за салата в съставка на газирани напитки. Друг е въпросът доколко е полезно да се пие газирано.

Адаптогени Адаптогените са естествени добавки, които помагат за контролиране на инсулина и холестерола, противодействат на умората и стреса. По-известни са женшенът, левзеята, гъбата рейши... Според специалистите, след като наскоро около тях настъпи здравословно оживление, се очаква да заемат достойно място на рафта до популярните магнезий, цинк и витамини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР