Тялото

Преди малко повече от 17 години предложихме на четири актриси и един професионален модел да „изиграят“ персонажи от картини на Леонардо, Гоя, Енгр, Джорджоне и Ботичели

Ваня Шекерова 04 May 2018

Снимка: Калин Руйчев, архив EVA 2000 г.

Преди малко повече от 17 години, буквално в началото на 21 век, пет красиви и смели дами разхвърляха дрехи и задръжки в проекта на списание ЕVA „Тялото“. Той беше първият от поредица, в която участваха известни и неизвестни мъже и жени, тъй като темата е вълнувала и продължава да вълнува не само двата пола, но и евентуалния трети.

През вековете голотата е била и грях, и вдъхновение, и срам, и възхищение. Стандартите за женска красота са се променяли, достигайки до абсурдните мерки на куклата Барби. Задавайки си въпроса дали сега жените застават по-охотно голи пред камерата, отколкото техните предшественички от средните векове са позирали на известни живописци, от EVA предложихме на четири актриси и един професионален модел да „изиграят“ персонажи от картини на Леонардо, Гоя, Енгр, Джорджоне и Ботичели. Не точно едно към едно, а с доза ирония и атрибути от съвременната епоха на пластмасата, естетичната хирургия и лазера. Изборът ни не беше случаен – ориентирахме се към красавици, които се чувстват комфортно в телата си и не се стискат да ги разголят в роля. Така с помощта на найлон и домакинска хартия, гумени ръкавици, изкуствени цветя и нокти, на черни сатенени чаршафи, за които се ходи специално до фирмата производител в Пловдив, Биляна Савова и Анатоли Тодоров заедно с фотографа Калин Руйчев „изваяха“ от Йоана Буковска раждащата се Венера, от Жени Калканджиева –  одалиска, Спящата Венера – от Касиел Ноа Ашер, Дамата с хермелина – от Ани Пападопулу (котката трябваше да е порода Сфинкс, ама не ни я донесоха, както обещаха – б.р.) и Голата Маха – от Катето Евро.    

Ето как си спомнят някои от участниците в този проект месеците ноември-декември 2000 г., когато той беше реализиран.

Катето Евро

Тогава съм била на 45, а това беше генерална репетиция за корицата, на която съм гола върху доматите (EVA, септември 2006), които толкова обичам и отглеждам. И никак не съм се притеснявала да покажа тялото си, дето се вика, мога и сега, нищо че съм вече на 61. Не зная само дали няма да стана за смях пред внучката ми, която може да реши, че баба й е тотално изтрещяла, щом се снима гола. Не съм си променила теглото с повече от 2-3 килограма, спортувам и се поддържам в добра форма. А тогава не си спомням чие беше решението да съм полупокрита с черен сатенен чаршаф, във всеки случай не аз настоявах за това.



Жени Калканджиева

Когато една идея ми хареса, с готовност участвам в реализацията й. Вашата идея с фоторепликите на „голите“ платна беше новаторска и много интересна. Бяхте поканили все жени, които са известни и готови да счупят каноните на консерватизма, по това време все още не бяхме толкова разкрепостени. Изненадах се от аксесоарите, с помощта на които трябваше да се превърна в модерна одалиска – найлон, имаше нещо найлоново дори и в косата ми, самобръсначка за еднократна употреба. Резултатът обаче беше впечатляващ, мисля, че този ваш проект дълго ще се помни.

Йоана Буковска-Давидова

Трудно ми беше да приема това предизвикателство, за мен и тогава, както и сега тялото не е най-важното. Но все пак съм актриса и то е моят костюм при изиграването на определена роля.

Така беше в случая, в който трябваше да се превъплътя в раждащата се Венера. Биляна ме намаза с някаква емулсия от златна пудра и бебешко олио и застанах пред обектива на Калин зъзнеща от студ, мазна и много притеснена. Бях решила да ви убеждавам да не ме слагате на корица. Но когато видях резултата, в който аз не бях Йоана, а изкуство, се съгласих.

По принцип бих го направила и сега – тялото ми не е променено, но след като родих децата си, реших, че няма да разчитам на него, а на съдържанието му. Въпреки че тялото все повече бива издигано в култ, за мен си остава инструмент, който винаги трябва да е перфектно акордиран.

 

Касиел Ноа Ашер

Нямам добри спомени за тези снимки с жълтата гумена ръкавица, освен че преди тях за първи път през живота си си обръснах краката, макар че никога не съм имала косми. И оттогава трябва да ги бръсна редовно, тъй като ми пораснаха. За EVA съм правила много по-добри неща, отколкото да се превъплъщавам в Спящата Венера – например онази фотосесия с хартиените крила, или другата – с роклята Луна на прабаба ми. Сега съм с около десет килограма отгоре, но не изглеждам зле. И да, ако кажете, веднага пак можем да снимаме голо тяло, стига в това да има смисъл. Няма проблем да се събличам до 90 години, ако има смисъл.

Анна Пападопулу

Аз не съм от актрисите, на които сякаш на челото им е написано, че са готови да се разголват пред публика, вероятно затова сте ме поканили да изобразя Дамата с хермелина.

За мен всички интервюта и материали за EVA са били изключително удоволствие. И този проект също – не съм имала съмнение в стойността на идеята и в качеството на изпълнението й, но аз, дори и да ми бяхте предложили, нямаше да приема да позирам гола.

Харесвам тялото си, но смятам, че колкото по-малко се разголва, толкова е по-еротично.


Калин Руйчев

Жени Калканджиева дойде в студиото, обяснихме й какво се очаква от нея. Каза окей, само ми сипете едно питие. Съблече се за грим, който трая повече от час, после още два часа лежа върху найлона, без да мръдне. Нямаше въпроси от сорта ама каква е сега тази самобръсначка, която Анатоли изтърча да купи в последния момент, нито мрънкане, че й е студено, некомфортно. А Катето Евро като си тръгна, намерих сутиена й на леглото в стаята, където се беше събличала и обличала. Сетих се, че брат й живее наблизо и тя сигурно се е отбила там, така че почти веднага й го върнах.

1 КОМЕНТАР
1
Ив
04 May 2018, 13:36

Пет звезди за Ани! И още толкова за мнението й! И още толкова за котката! Нищо че не е сфинкс. Тази рижава муцуна по-готина от обезкосмения си събрат.

ТВОЯТ КОМЕНТАР