Хрупкави „корали”

Рецепта за нежна и деликатна украса, с която може да изпъкнете като домакини на всяко парти

Мануела Панайотова 07 May 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Всяко ястие се нуждае от блясък, акцент, декор, които привличат вниманието, флиртуват с очите и мамят небцето. Изкусно поднесената храна е красива, показва класа, стил и мода, а тенденциите в нея носят вкусния почерк на кулинарните корифеи.

Днес ви предлагам рецепта за нежна и деликатна украса, с която може да изпъкнете като домакини на всяко парти. Французите наричат тази гурме украса tuile – плочка. Хрупкави и абсолютно неутрални като вкус, оцветени или не, тези ядливи „корали“, които виждате на снимките, правят моментите специални и са подходящи за декориране както на солени, така и на сладки блюда и коктейли.

Използвах 10 г брашно, 80 г вода, 30 г олио, щипка сол, червена боя за храна, по желание.

Как ги направих: Смесих съставките в миксер. Загрях добре тиган за палачинки с тефлоново покритие и изсипах от сместа с малък черпак. Появиха се дупчици, а не след дълго краищата станаха златисти. С помощта на шпатула отлепих и прехвърлих върху хартия. За още по-голям ефект им придадох различни форми, но това трябва да се прави много бързо, защото се втвърдяват и стават чупливи. За да са свежи, трябва да се приготвят малко преди сервиране.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР