Тъмният шепот на Анадола

Адриана Попова 13 May 2018

Слуша ли ви се музика, в която да усетите цветовете, ароматите, вкусовете, тъмния шепот на Анатолия – древната земя, която познаваме като Анадола. Анадола е музикалната посока на новия албум на групата Dirtmusic, които започват световното си турне от София на 17 май. Концертът е част от програмата на „Аларма Пънк Джаз“.

Албумът се казва Bu Bir Ruya, което според добрия гугъл на турски означава “Това е ръж”. Седемте парчета в него са в типичния за формацията психеделичен блус, но със силен турски акцент, който идва автентично от Мурат Ертел от „Баба Зула“ – саз, глас, и Брена МакКримън, също позната ни от „Музиката на Истанбул“ на Фатих Акин. В записите участва и изобретателят на струнно-ударната гръмотевична машинария (инструмента "яйбахар") Гьоркем Шен. В София освен Мурат ще чуем и Юмит Адакале – перкусии. Останалите музиканти са от САЩ, Австралия, Словения и Чехия.

Красота, ужас, отчаяние, видения, транс, дори политически коментар върху състоянието на света – музиката на Dirtmusic е “изцапана” с тях. Преди “турския” групата има три много успешни африкански албума – записаните в Мали BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014), в които участват африкански артисти.

Концертът на Dirtmusic е в клуб Mixtape 5 от 20 ч. Билети се продават в системата нa EpayGо и на касите на EasyPay и са по 17 лв.

1 КОМЕНТАР
1
Муки
14 May 2018, 09:36

Bu bir Ruya означава Tова е един сън. Oткъде измислихте тая ръж?:D

ТВОЯТ КОМЕНТАР