И печелившите от генетичната лотария са...

Гените ли са виновни за всичко? Или ние някъде грешим?

eva.bg 18 May 2018

Свиквайте, дами – животът е несправедлив! Някои от нас са благословени с разкошни гриви, а други едва крепят две дузини косми на главата си, независимо че дават половин заплата за медицински средства за сгъстяване на косата. Едни са надарени с някакъв извънземен метаболизъм, а останалите пълнеят само ако погледнат шоколад. Гените ли са виновни за всичко? Или ние някъде грешим?

1. Косата – гени

Никакви шампоани, маски или салонни процедури няма да променят количеството коса, което ви е отпуснала природата. От гените зависят също дебелината и дори дължината на космите. Природата е кодирала колко дълго да живеят и когато достигнат предела си, те падат, а на тяхно място започват да растат нови. Затова мнозина не могат да отгледат дълга коса. В нашите възможности е единствено да поддържаме хигиената и здравето на отреденото ни.

2. Фигура – донякъде гени

Не съществува ген на пълнотата, но има около 200 гени, които могат да бъдат свързани с наднорменото тегло. Т.е. наследствеността може да стане една от причините за надебеляването, но… може и да не стане. Всичко зависи от нас. Ако не преяждаме, никаква генетика няма да ни направи пълни.
Учените са открили наследственост при 60% от случаите на наднормено телгло, а у 97% - излишък от калории. Така че аргументът – цялата ми рода сме пълнички, няма особена тежест.

3. Кожа – отчасти гени

Наследствеността действително може да направи така, че връстнички да изглеждат като майка и дъщеря. Еластичност, чувствителност към ултравиолетовите лъчи, склонност към възпаления и белези – всичко се определя от гените. Дори брадавиците в 81% от случаите са предопределени от тях.

Но грижите и начинът на живот съвсем не са без значение. Овлажняването на кожата, отказът от тютюнопушене, слънцезащитата могат да противодействат на лошата генетика. Учените обръщат внимание и на ролята на мазнините в храненето – на ден женският организъм се нуждае от 1 г мазнини на 1 кг телесна маса.

Не бива да се игнорират и постиженията на козметологията. Ако при вас сухотата на кожата е генетично обусловена, това може да се коригира с инжекции хиалурон.

4. Младежко излъчване – отчасти гени

След анализ на данните на повече от 1 милион души учени от Харвард установиха, че благодарение на генетиката си хората мога да изглеждат до 10 г. по-млади. На този генетичен късмет се радват 10% от белите и 20% от тъмнокожите американци. Но да се съхрани младостта, може и без помощ от “приятел”. 30% от жените, които изглеждат по-млади от реалната си възраст, са го постигнали чрез правилно хранене, здрав сън и спорт.

5. Усмивка – всичко е в ръцете ви

Детето може да наследи от родителите си плътността на зъбите и подредбата им. Ролята на гените обаче е незначителна по отношение на зъбните заболявания. Редовни посещения при стоматолога, правилни грижи и ограничаване на захарта – това може да ви гарантира здрави зъби дори при най-лошата наследственост.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР