Лондон - кулинарният мегаполис

Да бъдеш актуален с информация за новите места тук е все едно да си актуален при покупката на нов лаптоп. Над 300 нови ресторанта отварят врати всяка година, което прави кулинарната карта изключително динамична

Любомир Василев 24 May 2018

108 Garage

Да направиш селекция на най-добрите ресторанти в Лондон е повече от невъзможно. С над 17 000 регистрирани места за хранене градът е истински кулинарен мегаполис. Класацията би следвало да бъде за 100-те най-добри места или поне за 50-те най-добри Мишлензвездни ресторанта в града.

Няма как да не спомена някои от местните звездни готвачи, добили такава световна популярност, че имената им са разпознаваеми във всяко кътче на планетата. Хестън Блументал, Гордън Рамзи, Джейми Оливър, Клеър Смит – първата жена, която управлява ресторант с три звезди Мишлен, са малка част от виновниците за това, което се случва на кулинарната сцена в Лондон днес.

Да бъдеш актуален с информация за новите места тук е все едно да си актуален при покупката на нов лаптоп. В момента, в който излизаш от магазина, вече има друг, по-добър избор. Над 300 нови ресторанта отварят врати всяка година, което прави кулинарната карта изключително динамична. При последните ми няколко пътувания забелязвам как след бума на гурме бъргърите една нова тенденция набира скорост. Здравословното хранене и веганските ресторанти са все по-често срещани и са гаранция за успех. Тук чистото хранене се превръща в култ.

По препоръка на мой приятел посещавам превърналия се в хит 100% безглутенов ресторант „Фармаси“ (Farmacy) в Нотинг Хил. Похапвайки вегански бъргър с цвекло и кетчуп от годжи бери, на съседната маса зървам Мадона, която се оказва редовен посетител тук.

Друга гореща тенденция е мултиплицирането на утвърдени нюйоркски брандове в Лондон. Култовото френско брасери „Балтазар“ (Balthazar) на големия Кийт Макнали, което дълго време печелеше титлата за най-доходоносна бизнес концепция и е неизменна част от атмосферата на нюйоркското Сохо, намира своя Аватар в съседство с Ковънт Гардън.
The Edition пък е хотел, мултиплицирал се в британската столица. След култовия „Грамърси Парк хотел“ собственикът Ян Шрагер, основател и на легендарния клуб Студио 54, в партньорство с веригата „Мариот“ отваря The Edition и в Лондон. Имах удоволствието да посрещна миналата Нова година в ресторанта „Бърнърс таверн“ (Berners Tavern) на хотела. Изключително приятно място с уникален дизайн и страхотни хора наоколо. Един път влязъл тук, започваш да живееш приказката на Ян Шрагер. Менюто е екзотично пътуване между стилове и континенти.

Друго уникално място, което горещо препоръчвам, също е свързано с нюйоркски предприемач – „Чилтърн файърхаус“ (Chiltern Firehouse) на Андре Балаж. Доказалият се в Голямата ябълка с невероятния The Mercer Hotel и с едноименния ресторант в Сохо, известен не само с добрите хотели и ресторанти, които притежава, но и с връзката си с Ума Търман, Балаж избира локацията на старата пожарна на ул. „Чилтърн“ в Марилебон. Ако можем да говорим за място, което привлича звезди, то е именно тук. Кейт Мос, както обичат да се шегуват местните, се е превърнала в постоянен аксесоар. Дизайнът с откритата кухня е впечатляващ, а храната е поверена на феноменалния португалски шеф Нуньо Мендеш. Но няма какво да се лъжем – тук никой не идва заради храната.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР