Пефектната шоколадова торта

Мануела Панайотова 15 July 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Тази торта е един от многобройните десерти шедьоври на Сирил Линяк - френски готвач, собственик на ресторанти, бистра, сладкарници, автор на кулинарни книги и медийна звезда. Всяка хапка от нея е предизвикателна, но нежна експлозия с плътен, фин и разтапящ сетивата вкус. Още преди да я направя имах представа за какво става въпрос от прочетен в Интернет отзив - "Как живях през годините без тази торта???"

Използвах 200 г черен шоколад, 250 г маскарпоне, 4 яйца, 75 г пудра захар, 40 г брашно. За глазурата: 100 г черен шоколад, 50 г масло.

Как я направих: Разтопих шоколада на водна баня. С миксер леко разбих маскарпоне и го залях с шоколада. Смесих добре и започнах да добавям едно по едно яйцата, като разбивах до пълното им усвояване от сместа. Добавих захар, разбърках, добавих брашно и отново разбърках. Изсипах в откопчаваща се 20 см форма покрита с хартия за печене и изпекох на 150 С за 25 минути. Оставих да се охлади, освободих от формата и прибрах в хладилник за около 2 часа. Приготвих глазурата като смесих шоколад и масло и ги разтопих на водна баня. Разбърквах докато получих гладка и лъскава смес, която изсипах върху студения сладкиш. Поръсих с нес кафе и прибрах в хладилник да стегне.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР