Те разбират от секс и не се страхуват да говорят. Понякога

„Еротични истории за пенджабски вдовици” от Бали Каур* Джасвал, издателство "Изток-Запад"

Адриана Попова 09 August 2018

Вдовици от индийска религиозна общност в Лондон се събират за курс по творческо писане, организиран в молитвения им храм. Но как да пишат жени, повечето от които са неграмотни? На Ники, тяхната преподавателка, й предстои да разбере, че под шаловете за глава на вдовиците се крие изключително еротично въображение, което може да подпали неочакван пожар.

Сикхите са онези хора, чиято религия забранява на мъжете да режат косата си и ги задължава да носят кама. Част от тях живеят в индийския щат Пенджаб. Сикх беше сапьорът Сип, който ходеше с тюрбан и в когото беше влюбена героинята на Жулиет Бинош във филма „Английският пациент” по романа на Майкъл Ондатджи. Голяма сикхска колония има във Великобритания и за нея става дума в романа на Бали Каур Джасвал „Еротични истории за пенджабски вдовици”.

Сестрите Ники и Минди са сикхки по произход, отрасли в Лондон. От двете Минди е по-традиционно настроената, дотам, че решава да търси уговорен брак. Разкрепостената Ники е принудена да помогне на сестра си, като отиде до големия храм на сикхите в квартал Саутхол, за да сложи обявата й на специалното сватбено табло. Ники е прекъснала следването си по право, което силно е огорчило баща й. След смъртта му тя напуска семейния дом и си намира истински непрестижна според майка й и Минди работа като барманка в западаща кръчма. В храма открива обява, че се търси преподавател за курс по творческо писане само за жени. Ники няма особен опит в писането, ако не броим статия в блога „Британски бойци за феминизъм”, в която сравнява как мъжете в Лондон и Делхи подсвиркват след минаващите момичета. Но решава да се кандидатира и е одобрена за преподавателка. Каква е изненадата й, когато курсистките й се оказват предимно неграмотни вдовици, убедени, че са се записали на курс за английско четмо и писмо. И вместо да учат като първолаци, забрадените дами откриват как да оползвотворят времето в курса по далеч по-приятен начин. Започват да си разказват еротични фантазии, от които всеки достопочтен автор на розови романи би могъл да се поучи. Някои от секс сцените, които описват, са останали като спомен от починалите им мъже, другите са копнеж по наслади, които никога не са преживявали. По подобие на „Декамерон” ден след ден вдовиците разказват своите еротични истории, а Ники постепенно навлиза в тайните им. Научава за няколко подозрителни смъртни случая на момичета и млади жени в общността и се заема да разбере кой и защо стои зад тях. Така си навлича нечий опасен гняв, но и печели неочаквани съюзници.

„Еротични истории за пенджабски вдовици” е филмова книга и неслучайно е препоръчана от читателския клуб на една филмова звезда – Рийз Уидърспун. Без да притежава съвършения стил на Арундати Рой, Бали Каур Джасвал е написала увлекателен роман, в който еротиката се преплита с криминална история, нравите на Изтока се сблъскват с реалностите в Островното кралство, което само по себе си е един от най-могъщите символи на Запада.

Книгата е в превод на Валентина Рашева-Джейвънс, издадена е от „Изток-Запад”.

 * Любопитното е, че всички жени в сикхската религия са с фамилия Каур, което означава дъщеря, както всички мъже са Сингх.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР