Сладко разточителство

Тарт с два вида крем - бадемов и крем маскарпоне, с ягодово сладко, изящна декорация и божествен вкус

Мануела Панайотова 30 July 2021

Снимка: Мануела Панайотова

Късче лято, букет от багрите и ароматите му - идея за един атрактивен, пъстър и богат сладкиш. Това е тарт с два вида крем - бадемов и крем маскарпоне, с ягодово сладко, изящна декорация и божествен вкус.

За основата използвах: 230 г брашно, 130 г студено масло, 1 яйце, 20 г захар, щипка сол.

За бадемовия крем: 100 г бадемово брашно, 80 г масло, стайна температура, 10 г царевично нишесте, 75 г захар, 10 г ром, 1 малко яйце.

За крем с маскарпоне: 90 г маскарпоне или крема сирене, 85 г течна сметана, 40 г сладко от ягоди или малини.

За декорация: плодове, сладко от ягоди или малини, желирано кисело мляко и мента.

Как го направих: Настъргах студеното масло. В купа смесих брашно, масло и сол. Комбинирах ги с пръсти - текстурата трябва да е зърнеста. Добавих захар, яйце и размесих. Прехвърлих на чиста повърхност и замесих хомогенно тесто, което поставих между два листа хартия за печене и разточих. Диаметърът трябва да е по-голям от този на формата. Поставих в хладилник за 2 часа. Премахнах хартията, изрязах кръг с формата, която ползвам и прехвърлих тестото в нея. С гърлото на чашка за крем карамел изрязах кръгче в средата. Обърнах чашката и я поставих в празното място. Нарязах ивици от тестото, оформих стените около основата и чашата. Върнах в хладилника за 40 минути. Включих фурната на 170 С. Извадих от хладилника, застлах с хартия за печене, напълних с керамични топчета (боб също става) и пекох 15-20 минути. Махнах хартията с топчетата и пекох още 5 минути. Извадих от фурната и оставих да се охлади.

За бадемовия крем: Смесих масло, захар, бадемово брашно и нишесте. Разбих с миксер до хомогенен крем. Добавих яйце и ром, разбих до гладка текстура. Напълних основата с бадемовия крем, изравних и изпекох на 175 С за 20 минути. Извадих от фурната и оставих да се охлади напълно.

За крема с маскарпоне: Смесих маскарпоне със сладко от ягоди. Разбих с миксер до хомогенна смес. Добавих силно охладената сметана и продължих да разбивам. Кремът започна да става обемен и плътен. Оставих го в хладилника за 30 минути.

Декориране: С помощта на шпатула разнесох крема равномерно върху цялата повърхност. Украсих с малини, които напълних със сладко, къпини, боровинки, кисело мляко, желирано и замразено във форми на миди и листа от мента.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР