Леонардо Етро - Да Винчи на финансите, имотите и банковото дело

Лилия Илиева 13 October 2018

Снимка: личен архив

Леонардо Етро е професор по корпоративни финанси и недвижима собственост, директор международно развитие на университета „Бокони“ в Милано и член на фамилията, притежаваща едноименния моден бранд. Той оглавява магистърската програма за ръководни кадри „Банки, финанси и управление на недвижими имоти“, която е съвместна програма на един от най-добрите бизнес университети в Европа SDA Bocconi и Американския университет в Благоевград. По този повод разговаряме с г-н Етро на финала на много горещ работен ден в Италия. Температурата е била 35 градуса, имал е много работни срещи и няма търпение да стане петък, когато ще  навърши 40. „Мисля, че най-добрите години тепърва предстоят“, започва разговора ни оптимистично той.

Г-н Етро, защо университетът „Бокони“ избра Американския университет в Благоевград за партньор на магистърската програма за ръководни кадри „Банки, финанси и управление на недвижими имоти“?

Защото Американският университет в Благоевград е лидер сред бизнес училищата в България и мисля, че е най-доброто училище сред тях. Истински амбициозно учебно заведение с ясна стратегия за бъдещето и значим международен факултет.

Какво прави вашата програма специална и ценна?

На първо място фактът, че е предоставена от две много значими учебни заведения по бизнес като Американския университет в Благоевград и „Бокони“, класирано на трето място от Financial Times сред водещите бизнес училища в Европа. Втората причина е, че предлагаме много важната връзка между практика и теория. Всичките ни преподаватели наблягат на теоретичната част в курсовете си, но могат да споделят и собствения си практически опит благодарение на факта, че част от нашия факултет е много успешен и в света на консултирането, и в света на предприемачеството.

Колко студенти имате годишно?

В София – от порядъка на 20 и 30, което, мисля, е перфектното число, за да предложим най-високото ниво на обучение по бизнес и финанси. Този формат ни позволява дискусии, упражнения, така че да можем да минаваме с лекота през всичките модули, да отговаряме по-лесно и изчерпателно на въпросите на нашите студенти.

Колко продължава тази програма?

14 месеца. Започнахме в края на октомври 2017 и ще приключим през декември 2018 г., като последните месеци са посветени на завършващите обучението дипломни работи. 14-те месеца са разделени на 16 модула, в които класовете започват в четвъртък следобед и продължават петък и събота по цял ден. За тях наш преподавател лети от Милано до София. Останалото обучение се води от колеги от Благоевградския университет.

Какви хора се включват във вашите програми?

Изпълнителни директори на високо ниво, управители, предприемачи, банкери в инвестиционни банки, други банкери. Бих казал, професионалисти на топ ниво. Възрастта е 32-45 години, средната е 39-40.

Има ли знаменитости сред тях?

Не знам, за мен всички мои студенти са моите знаменитости. Преподавам от 2003 г. За 15 години съм имал прекрасни студенти и все още поддържам връзка с някои от тях. Една част бяха начеващи предприемачи със стартъп компании и сега управляват своите компании, други са банкери. Не мога да казвам имената им, но пред очите ми много мои студенти успяха да постигнат целите си.

Има ли студент, с когото най-много се гордеете?

Да, името му е Алберто. Той беше мой ученик. Успях да му предложа работа. Сега е лидер в моята консултантска фирма, мой мениджър и много важна личност в моя бизнес.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР