Кейк със синьо сирене

Семпло и дъхаво допълнение към плодовете на сезона

Мануела Панайотова 23 September 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Слънцето целува земята, но не я гори - така си отива лятото. Топлината му е наляла тежки гроздове, които ще разказват рубинени истории... докато се върне.

Предлагам ви идея за кейк - с глазирана коричка, нежна, маслена текстура и деликатен намек за синьо сирене, който е семпло и дъхаво допълнение към плодовете на сезона.

Използвах 175 г брашно, 100 г масло, стайна температура, 140 г захар, 2 яйца, 100 г течна сметана, 45 г синьо сирене, 2 г сол, 6 г бакпулвер.

За глазурата: 90 г пудра захар, 40 г вода.

Как го направих: Разбърках брашното с бакпулвер и сол. Смесих масло и захар и разбих с миксер до бледа, кремообразна текстура. Добавих яйцата и разбърках докато се съчетаят. Раздробих сиренето и го прибавих. Брашното и сметаната разделих на 3 партиди: добавях всяка нова партида след като старата е интегрирана (най- добре е да се смесва на ръка, за да запази обема си). Изсипах в намаслена и поръсена с брашно тавичка - текстурата става гъста, кремообразна и напомня за сладолед. Изгладих повърхността и изпекох на 160 С за 65-70 минути. След като се охлади освободих кейка от формата, завих с фолио и оставих в хладилник за една нощ. На следващия ден разтворих захарта във вода, полях кейка и фиксирах глазурата като поставих във фурната за 2 минути на 170 С.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР