Зравословно ли е да се храним здравословно

Американските лекари нарекоха маниакалното пристрастяване към здравословните диети "orthorexia nervosa"

eva.bg 28 March 2018

Обсебена ли сте от мисълта да избягвате мазнините, млечните продукти и зърнените храни? Фанатично ли спазвате избраната от вас диета? По-важно ли е за вас съдържанието на храната от вкуса й? Ако е така, вие сигурно сте жертва на новото заболяване "orthorexia nervosa".

Помислете, не се ли храните прекалено здравословно? Да, сериозно. През последните години ни заля потоп от хранителни предписания кое е полезно и кое е вредно за здравето. Британски експерти твърдят, че модерното здравословно хранене, което препоръчва соковете и суровата, необработена храна и изключва от менюто млечните и зърнените продукти, може да обърка изцяло хранителния баланс и да наруши душевното равновесие. Американските лекари нарекоха маниакалното пристрастяване към здравословните диети "orthorexia nervosa" (ortho - на гръцки означава "правилен").

Луиз Бишоп, 31 г., има някои от класическите симптоми: тя спазва изключително строги хранителни навици и съсредоточава вниманието си върху диетата, така че изключва почти всичко друго от живота си. Луиз заема отговорна длъжност в издателския бизнес, тя е в офиса си от 8.30 сутринта и не го напуска преди 7 вечерта. Кога намира време да приготви огромната порция салата от спанак и орехи, които хапва в службата си през деня? И за какво точно са тези бутилки с хранителни добавки върху бюрото й?

Когато не успее да приготви домашна салата, тя слиза до магазина да си купи зеленчукова супа, бадеми, настъргани моркови и понякога дори пакетче сушени кайсии за потискане на следобедния глад. Луиз не би помръднала от бюрото си, ако можеше да възлага тези покупки на сътрудничката си. Но когато си поръчала салата, а Сали й донесла сандвич със сьомга и капучино, всичко отишло в кофата за боклук. Риба и хляб за обяд, а дори и масло върху филията? И след това кофеин? Какво си е мислила Сали? Според диетолога на Луиз тази комбинация е идеалното средство за получаване на мигрена, без да се брои следобедната умора.

Луиз препоръчва и на колегите си своята безхлебна и безмлечна диета и много от тях се запалили по идеята, но не им достигнала воля да се лишат от примамливите пасти и шоколадчета в съседната сладкарница. Луиз никога не ходи на питие с колегите си в петъчните вечери след работа. Тя консумира единствено филтрирана вода със стайна температура. Пък и бърза навреме да се запаси със здравословна храна от специализирания магазин, тъй като той не работи през уикенда.

Когато добродетелта става порок

За разлика от булимията и анорексията, пристрастяването към здравословна диета се възприема като добродетел. Тук не се търси козметичен ефект - последователките на строгия хранителен режим го правят за здраве, а не за да отслабнат. "Хората се възхищават на онези, които могат да се придържат към определена диета и да устояват на изкушенията - твърди лондонската психотерапевтка Алекс Нийдъм. - Но когато надникнеш под повърхността, виждаш, че съсредоточаването върху храната е надхвърлило разумните граници."

Някои хора спазват изключително спартански диетични програми - мисълта какво и кога ще ядат запълва живота им. "Те често отказват да общуват с другите, защото това поставя изкушения на пътя им" - казва Нийдъм. Особените им хранителни навици затрудняват общуването (няма споделена чашка алкохол или пица). Почти всяка минута от деня им е обсебена от мисълта за пазаруването и приготвянето на храната.

Тези жени често са с високи постове в служебната йерархия. Те работят много часове, държат всичко да е под контрол и си поставят изключително високи стандарти в живота. Стресът от този начин на живот може да предизвика безсъние, екзема или храносмилателни смущения. "Ако такъв човек търси решение на проблемите чрез диета, той е склонен да следва строго режима си, в някои случаи до нездравословна и маниакална степен" - казва Нийдъм.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР