(С)нощни красавици

Как да се подготвим за парти, така че на следващата сутрин да не видим в огледалото женския вариант на Франкенщайн

30 December 2016

Партита, шампанско без мярка, три-четири часа за сън и ето че сте изгубили тонус и настроение, а в огледалото отсреща ви гледа женският вариант на Франкенщайн. Как да се справим с проблема?Как да се подготвим за вечерта - няколко полезни и неостаряващи съвета от архива на EVA?

Никога не тръгвайте за купон с празен стомах. Ако искате здраво да се забавлявате, чаша мляко няма да ви свърши работа. Богати на нишесте храни, например макарони или картофи, са най-подходящата храна, защото зареждат организма с енергия, която по-бавно се освобождава. Добра идея е лекото месо, например бяло пилешко или риба. Комбинацията бисквита плюс кафе има много слаб ефект. Избягвайте също тлъсти храни, противно на разпространеното мнение, че трябва да се хапне нещо, богато на мазнини, за да тушира ефекта на алкохола.
Ако се страхувате, че няма да усетите кога ще прекалите с алкохола, има тайна рецепта: лъжичка зехтин, преди да потеглите на партито.
 
Демонът, скрит в бутилка алкохол

Махмурлукът не случайно е в мъжки род. И за да се справим с него, трябва да подходим по същия начин, по който подхождаме към непознатия мъж, набелязан за опитомяване. Най-напред внимателно го анализираме.

№1 Дехидратацията. Алкохолът е диуретик, той често ви подкарва към тоалетната. Това означава, че губите ценни количества вода и минерални соли, което ви кара да се чувствате уморени и жадни.

№2 Ниско ниво на кръвната захар. Алкохолът стимулира производството на инсулин в панкреаса, което може да предизвика умора, депресия, раздразнителност.

№3 Главоболие. Много химикали в напитките, а също и захарта в тях, например в червеното вино, предизвикват главоболие. Алкохолът също намалява нивото на кръвната захар и предизвиква главоболие.

№4 Умора. Алкохолът нарушава съня и затова сутрин се чувствате уморени, дори и да сте спали 10 часа. Колкото и да сте уморена след партито, проветрете добре стаята, намалете топлината и сложете мокра кърпа върху радиатора, а до леглото - бутилка с минерална вода.

№5 Гадене. Причинява се от дисбаланс на веществата в стомаха. Алкохолът предизвиква свръхпроизводство на ацеталдехид, потенциален токсин, който разстройва стомашните функции.

Кои са най-опасните напитки?

Според лекарите най-опасните алкохоли съдържат вторични продукти от алкохолната ферментация. Те съветват да избягвате тъмните, сладки ликьори и да наблягате на леките светли напитки.

Тяхната класация (в посока от по-лекия към по-тежкия махмурлук):

- водка, джин, бяло вино, лека бира

Повишено внимание към:

- мартини, кампари, уиски, ром шери, бренди, червено вино

МИТОВЕ

Пиенето на кафе помага. Не е вярно. То има само моментен ефект. След час-два кафето ще ви накара да се чувствате още по-зле.

Клин клин избива. Този принцип е измислен от тайните алкохолици. Не прибягвайте до него, ако не искате да се довършите.

Пийте бира преди виното и ще се чувствате добре. Не е вярно. Не смесвайте различните типове алкохол.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

- Още по време на купона пийте достатъчно вода, защото организмът ви се дехидратира не само от алкохол, а и от бурни танци и силно затоплени помещения. Рано на сутринта си пригответе литър топла, не забравяйте - топла минерална вода, в която сте разтворили четвърт лъжичка сол, лъжичка захар и четвърт лъжичка сода за хляб. Пийте на воля от този разтвор, който ще снабди организма ви с минерални соли.

- Можете да опитате и друга комбинация - една чаша вода с щипка от посочените сол, захар и сода и още една чаша, в която сте разтворили специална таблетка срещу махмурлук.

- Чаша сок ще ви помогне да се освободите от токсините. Велика комбинация в това отношение е сокът от моркови, целина и домати. Дори само доматеният сок с малко магданоз върши чудеса.

- Кока-кола веднага повишава нивото на кръвна захар, но гледайте да не прекалявате с нея.

- Сушените кайсии съдържат много естествена захар, с която бързо ще наваксате спадналото ниво на вашата кръвна захар в комбинация с киселини, които ще възстановят нормалното състояние на стомаха ви. Много по-добре от парче шоколад.

- Жасминов чай стимулира продукцията на тестостерон. Една чаша и нищо не може да ви спре!

- Пшеничени кълнове също повишават нивото на кръвната захар, а целулозата регулира действието на стомаха.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР