Домашна аюрведа аптечка - лесни правила за лечение вкъщи

15 November 2020



1. Топла вода, изцеден един лимон и лъжица мед - хубаво е всяка сутрин на гладно да се изпива една чаша, за да се измият хранопроводът и стомахът. Лимонът прави средата алкална, а медът изтъргва затлачванията.

2. Алое Вера - прекрасно средство за черен дроб, далак, за кръвта, за женската репродуктивна система, за регулиране на метаболизма. Тонизира АГНИ (храносмилателните ензими). Използва се при обриви и сърбежи, изгаряния, порязвания, рани, херпеси и ухапвания. Пие се по три пъти на ден, като хората с преобладаваща ВАТА го приемат след ядене, а тези с ПИТА и КАФА - преди.

3. Джинджифил с мед - 1:1 се смесват настърган джинджифил и мед. Помага при кашлица и храчки.

4. Анасонови семенца - Сдъвкани и глътнати след храна, те подобряват храносмилането. Това е най-добрата дижестивна подправка. За възрастни хора и деца се прави чай от анасон. Също така анасонът успокоява и нервите.

5. Куркума - подпомага храносмилането и поддържа флората в червата. Действа антибактериално. Изчиства кръвта от токсини и стимулира производството на червени кръвни телца. Смята се, че дава енергията на Великата Майка и прочиства всички чакри. При равни части куркума и вода се получава паста, която действа добре при лекуване на рани. А смес от равни части от подправката и мед лекува изкълчвания, синини, разтегляния и сърбежи. Добре е да се пие мляко с куркума и мед. (Млякото и куркумата кипват заедно и когато поизстине, се добавя медът.) Могат да се добавят и 2-3 зрънца кардамон.

6. Кимион - помага при кашлица, проблеми с бъбреците, подобрява храносмилането. За последното се приготвя отвара от 1кг натрошен сушен кимион, който се залива с една чаша гореща вода и се оставя да ври около половин час на бавен огън. След това се прецежда и се долива вода до първоначалното количество. Приема се по половин с. л. 30-ина минути преди храна. Помага и при бебешки колики - по половин ч.л. подсладена отвара 5-6 пъти на ден.

7. Кориандър
- сок от пресен кориндър лекува алергии, сенна хрема и обриви. Приема се по една ч.л. три пъти на ден, може да се прилага и външно. Кориандърът също е важна дижестивна подправка. Неутрализира лютата храна.

8. Чесън - отстранява токсините.

9. Чаят „КАК“ - равни части кориандър, анасон и кимион. Освен че е много приятен като напитка, той помага за по-добрата асимилация при приемане на други билки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР