Смути временa

Дали е въпрос на мода, или на вкус, но където и да поровиш в нета, виждаш снимка на холивудска звезда със зелено сокче в ръка

Елка Влаховска 17 June 2014

Холивуд полудя по зеленото смути. А как е у нас – попитахме Надя Петрова, холистичен нутриционист. Тя стартира през последните два месеца инициатива „Зелена вълна“ и с хъса на Джейми Оливър обикаля столични училища, за да научи децата как да включат здравословни храни в менюто си. Повече за това – на www.natureinsider.com

Надя Петрова
Г-жо Петрова, каква е разликата между фреш и смути?

Терминът „смути“ идва от английската дума smooth – нещо гладко като консистенция. Голямата разлика между фреш и смути е, че при фреша се изцежда плодът и се изхвърлят фибрите, докато при смути плодовете и зеленчуците се пасират на пюре и се добавя някаква течност – вода, мляко или дори фреш. Фибрите са вътре и така смутито се доближава много повече до това да си изядеш плода цял с всичките му ценни вещества.

Как да си приготвим смути сами?

Всичко е въпрос на личен вкус. Ако на мен ми е приятно смути с банан, магданоз и вода, не означава, че всеки ще го хареса. Предпочитам да дам основните принципи за приготвяне и всеки да си сглобява здравословна напитка по свой вкус. Основата винаги е някакъв месест плод, който да даде плътността. Най-масово се използва банан. Може да се сложи пъпеш, мека круша, диня – всичко, което е месесто и лесно смилаемо. Към тази основа може да се включи в малки количества акцентен плод като ягоди, малини, боровинки, къпини.

И за още по-здравословен ефект се добавят зеленолистни – магданоз, мента, босилек. Или маруля, спанак, рукола. Аз препоръчвам човек да добави това, което обича. При зеленолистните се започва с много малки количества и се увеличава постепенно, за да свикне човек с вкуса. И накрая напитката се разрежда – аз използвам най-често вода.

С какъв уред да си приготвим смути?

Може да се приготви с блендер, с шейкър или в краен случай с най-обикновен пасатор. Не е необходима професионална машина.

Защо да добавяме зеленолистни в смутито?

Още от 1913 г. са започнали изследвания за хлорофила, който се съдържа в зеленолистните и дава техния цвят. През последните години са направени над 50 медицински изследвания в Харвард, които вече са публично достъпни в интернет. Установено е, че хлорофилът е най-мощният антиоксидант и фитонутриент, познат на човечеството.

Притежава силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми, има противоракови свойства. Зеленолистните са и богати на ензими, а организмът ни има нужда от 700 различни вида, за да работи перфектно. Когато някой от тях липсва, ние остаряваме по-бързо и се чувстваме изморени.

Богати са и на фибри, които забавят бързото усвояване на въглехидрати и така предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар. И не на последно място – пълни са с ценни витамини. А както знаем, масовите храни в момента са много по-бедни на хранителни вещества, отколкото са били преди 50 години.

Затова и в САЩ се подемат кампании за включване на зеленолистните във всекидневното меню на хората. Моят съвет е вместо да слушаш лекции колко е вреден глутенът и да се мъчиш да се храниш без него, добави нещо – зелено смути или зелена салата, – за да си здрав.

Вие вече представихте лекции и демонстрации в две столични училища. Как децата приеха идеята за смути?

При децата негативният подход не работи – колкото повече забраняваш, толкова повече искат забраненото. Целта на моите лекции е да обясня защо е хубаво да добавят полезни храни във всекидневието си и да им дам пресен и вкусен вариант. Ясно е, че нито едно дете няма да заръфа магданоз от връзката, но той може да се поднесе под формата на смути с банан и оризово мляко.

Децата се забавляваха да приготвят сами такива смутита и това им хареса. А за мен беше важно да ги убедя, че с тях могат да заменят газираните напитки.

Вие пиете ли всеки ден смути?

Да, с това закусвам през лятото. Слагам зеленолистни, защото те много засищат. Ако пиеш фреш или смути само от плодове, много бързо ще ти престърже стомахът.

Какви зеленолистни използвате?

Моите любими са спанак и магданоз, но може да се сложат всички разновидности на марулите, всички билки, краставица, тиквичка. Авокадото може да замести банана. Въпрос на вкус е.  

Но все пак зеленолистните се пръскат с химикали, а това не е ли вредно?

Да, затова препоръчвам да са с органичен произход. У нас има два биопроизводителя – Гимел и Моравско село. И двата работят с големите вериги магазини. Добрата новина е, че зеленолистните не са скъпи.

Има ли друга възможност?

Най-добре е да си откъснеш зелена билка от природата. Ето например малко известни у нас са полезните свойства на дивата рукола, или както е позната у нас – глухарчето. Листата му са много горчиви за ядене, затова в смутито може да се добавят едно или две листенца от най-крехките по средата на растението.

Какво друго може „да пасем“ от поляните?

Ха-ха! Тученица например. Това също е вид бурен и го има във всяка градина в България. А също и коприва, киселец, лапад. Вкусът е по-необичаен, затова се започва с малко – в началото по две листенца например, за да не ги усетиш. След това ще увеличиш на четири и постепенно надграждаш, докато ти е вкусно. Тук хубавото е, че можеш да хапнеш малко, а концентрацията на ценни вещества е много голяма.

Всекидневно смути за двама

1 банан, 1/2 връзка магданоз или 1 чаша спанак, 2-3 фурми или 1 ч.л. мед, 500 мл вода. Всичко се блендира и се поднася леко охладено. За по-добър вкус използвайте замразен в камерата обелен предварително и нарязан банан.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР