Еко ден с Надя Петрова

В града е модерно да се говори за „екологично мислене“. Представяме ви „екологично действие“.

Елка Влаховска 26 September 2014

Снимка: Светослав Караджов

Преди две години EVA показа градината с биологично отглеждани продукти на Надя Петрова, нутриционист. Тази година тя и съпругът й преустроиха вилата в постоянен свой дом

„Много отдавна исках да живеем „на село“, но ми отне близо три години да убедя съпруга си – разказва Надя. – Макар и само на 15 километра от София, животът тук е съвсем различен.

Мислехме, че приятелите ни няма да искат да идват на гости, но се оказа обратното. Дойдат ли събота и неделя, всички бягат от София. Мъжът ми се занимава с барбекюто, а аз приготвям разнообразни вегетариански ястия и здравословни десерти.

Моята мечта беше да направя градина по принципите на биодинамичното земеделие. Отглеждаме тиквички, боб, картофи, домати, краставици и плодни дръвчета и храсти. Имаме боровинки, малини, къпини, френско грозде – правя с тях сокове и сладка.

На следващата година задължително сменям местата на зеленчуците – т.нар. ротация. Чета и се уча непрекъснато, предимно от интернет. В предната част на двора направихме повдигнати лехи по много специална технология: на слоеве се редят камъни, слама, хартия, за да може там да се зароди живот, който да поддържа почвата плодородна.

Няма по-голямо удоволствие от градинската салата или ястието с току-що откъснати зеленчуци. Днес съм приготвила точно това, изцяло със селски продукти от двора и от нещата, които може да се купят от съседите – яйца и мляко, което подквасвам сама.

Цялото лято на миналата година се занимавах с реставрация на стари мебели. Заслужаваше си усилията.
Много важна за мен беше кухнята, проектирах си я сама със софтуера на сайта на ИКЕА. Исках голяма мивка по средата и удобни за работа плотове. Тук е моята своеобразна „лаборатория“, където разработвам здравословни рецепти за клиентите ми, за книгите, които пиша, и за заведенията, с които работя. За кетъринг за събития работя в професионалната кухня на ресторант Soul Kitchen в столицата.

Надя Петрова разработи рецептите за първия у нас „соков детокс“ ден за презареждане с комплекс от витамини и ценни вещества под формата на пресни сокове, приготвени чрез студено пресоване на зеленчуците и плодовете.

Rustic tart | Тарт по селски

Основа за тарт без глутен: 3/4 чаша безглутеново брашно (елда), 1/3 чаша смлени на брашно ядки или семена (слънчоглед), 1/3 чаша краве масло или кокосово масло, 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер

Смелете ядките на брашно, добавете останалите сухи съставки и завъртете леко в кухненския робот. Добавете маслото и блендирайте, докато сместа стане на трохи. Добавете яйцата и блендирайте отново, докато се оформи топка.

Разстелете на дъното на форма за тарт и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути. За пълнежа разбийте 6-7 яйца, нарежете  зеленчуци по избор (в случая използвах броколи, 1 тиквичка и цвят от тиквичка). Излейте сместа върху предварително запечената основа и печете още 25-30 минути.

Преди да извадите от фурната подредете цветовете и нарязаната на шайби тиквичка.

Моята кухня ми става все по-тясна, защото не мога да извадя отгоре необходимата ми техника – дехидратора, кухненския робот, блендера, сокоизстисквачката, а също и пекарната за хляб. Но мисля да си направя лятна кухня с размери 6 на 6 метра и да се развихрям там.

Другото ми любимо място е трапезарията. Досега живеехме в малък апартамент в София, в който нямаше място за трапезарна маса и столове.

Хранехме се на барплота, който разделяше кухнята от хола. А тук имам цяла стая. Реставрирахме стари мебели от масивно дърво, доста трудоемка задача с цялото шкурене и боядисване. Хубаво е, когато предметите „ се събудят“ за нов живот.

Бюфетът също придоби вид. Сега съм много щастлива, че може цялото семейство да седнем около масата, да хапваме и да си говорим.

Още две здравословни рецепти

Салата по селски

1 краставица, 3-4 репички, суров шамфъстък, зърна нар по желание

За дресинга: 1/2 връзка магданоз, 1 с.л. студенопресовано слънчогледово олио, 1 ч.л. малинов оцет, каменна сол на вкус

Торта „Павлова“ с малини

Продукти: 4 белтъка от яйца, 200 г нерафинирана тръстикова захар

Оставете яйцата на стайна температура за половин час и след това внимателно отделете белтъците от жълтъците. С миксер разбийте белтъците на пяна и постепенно добавяйте захарта.

Миксирайте 4-5 минути или докато сместа не се сгъсти напълно. Включете фурната на 110 градуса, за да загрява, и междувременно с помощта на лъжица оформете кръгове върху тава, застлана с хартия за печене.

Печете на 110 градуса за час и половина, изключете фурната и оставете вътре за още няколко часа. За пълнежа: 500 г изцедено домашно кисело мляко, 2 с.л. мед, малини или друг плод по избор

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР