Щефи Граф & Андре Агаси

Животът е мач на противоположности

Таня Борисова 16 September 2014

Снимка: getty images/guliver

Точно преди 15 години те шокираха света с връзката си. Непроницаемата фройлайн и ужасното дете на американския тенис станаха двойка, и то за пример! Освен че създадоха чудесно семейство и си помогнаха един на друг да се оттеглят от корта, Андре Агаси и Щефи Граф изградиха истинска бизнес империя. Развиват и невиждана по мащабите си благотворителна дейност. Защо обаче децата на носителите на общо 30 титли от Големия шлем не пипват ракета и има ли нещо, което да помрачава щастието им.
Ако на Щефи Граф категорично не й стига време за нещо, това е да подреди хилядите си снимки и видеоклипове: в последните години фотографията се е превърнала в нейна страст. Признава, че й се ще да спре мига в един-единствен кадър – в настоящето, в което дъщеря й и синът й са на по 10 и 12 години и тя живее с човека, когото познава най-добре и на когото се възхищава най-много – мистър Андре Агаси, вече (кой би повярвал!) на 44.

„Добре направено е по-ценно от добре казано.“ Бенджамин Франклин (мото на Агаси)
Най-близките им хора са здрави и също са до тях. В Лас Вегас наред с родителите на Андре живеят майката на Щефи и брат й с жена си и четирите им деца. От пъзела липсва само бащата на Граф – Петер, който издъхна в ръцете й през декември от рак на панкреаса. Тъкмо той е насочил Щефи към тениса, а после неизменно бе неин мениджър. Но още от 1990 г. отношенията им ставаха все по-обтегнати. „Кулминацията“ настъпи между 1997 и 1999 г. – между осъждането на Петер на 25 месеца затвор за неплащане на $7,3 млн. данъци от приходите на дъщеря си и развода с Хайди, майката на Щефи. (Петер напусна жена си след 31 години брак, за да се ожени за бавачката.) С помощта на Агаси обаче най-успешната състезателка в историята намери сили да прости на татко си.

Именно срещата между бащите Майк Агаси и Петер Граф е едно от най-големите изпитания в съвместния живот на звездите. През 2000 г. Петер за първи път гостува на Щефи във Вегас и държи да види прочутата машина за изстрелване на топки, изобретение на Майк от детството на сина му. С този „дракон“, а и с голяма доза крясъци и шамари, тираничният родител принуждавал Андре да удря по 2500 топки на седмица или по милион годишно. В резултат момчето съвсем невръстно намразило своя спорт. Но таткото бил предначертал съдбата му преди неговото раждане – щял да изкачи поне четвъртото си дете до №1 на планетата – и още в люлката закачил тенис топка, за да развива с нея рефлексите на младата „надежда“. С бакшишите от казиното, в което работел, емигрантът от Иран и боксьор олимпиец Емануел Агасян (преименувал се на Майк Агаси при пристигането си в Чикаго) построил корт в задния двор на къщата си в пустинята Невада. Там се разиграва и срещата с Петер Граф, също самоук учител по тенис, а иначе бивш футболист и застрахователен агент. На въпросния корт, и то в присъствието на Андре, двамата бащи се скарват, викайки ту на развален английски, ту на немски: „форхендът на дъщеря ми е по-добър от бекхенда на сина ти“ и т.н.

I’m in love with Steffi Graf

Те били същите фанатици на тема тенис и 30 години по-рано, докато на 6000 км един от друг работели върху своите вундеркинди. Щефи едва тригодишна започнала да разменя първите си топки с Петер в дневната им в Брюл и по-късно – също като бъдещия си съпруг – отнесла доста пердах от баща си. Но макар и първите стъпки на корта на Агаси и Граф да си приличат, по-нататъшното им развитие е различно.
Андре е в конфликт с Майк през цялото си бурно юношество и не пропуска да се покаже непокорен. Ето само пример. Изпратен да тренира в академия във Флорида, той използва „намалението“, за да си направи индианска подстрижка с розов гребен, да си пусне маникюр и да лакира кутрето си с 3-сантиметров нокът в кърваво червено; пие литри уиски, дъвче тютюн…

Докато за разрива между Щефи и Петер е отговорен бащата, който с бонвиванския си стил на живот създава постоянни грижи на дъщерята. Малко след като през 1988 г. Щефи става първата и единствена досега жена с титли от четирите турнира от Големия шлем и златен олимпийски медал в една година (по силата на щастливо „съвпадение“ Андре държи същия рекорд в мъжкия тенис, но не за един сезон), жълтата преса изважда на показ извънбрачната щерка на баща й с модел от „Плейбой“. Щефи, която и досега повече от всичко мрази микрофоните, е съсипана. И без това с мъка понася интереса към първата си сериозна връзка – със своя колега Александър Мронц. Научавайки за забежката на баща си, тя не успява да защити титлите от оставащите за 1990 г. три турнира от Шлема.

следваща страница »
4 КОМЕНТАРА
4
Tea Fea
02 October 2014, 17:00

Великолепно четиво, препоръчах го на всички в офиса:) Заради такива истории за мен Ева си остава номер 1.

3
Радослава
16 September 2014, 22:50

Да, преразказаната автобиография "Открито" на Андре Агаси.
Много слаб ход.

2
илона
16 September 2014, 14:38

Много интересна статия, все едно прочетох роман

1
Галина
16 September 2014, 12:55

Страхотна статия! :)

ТВОЯТ КОМЕНТАР