Hахълтах у Бергман

24 November 2014

„Той е обсебен от мисълта за секс! Всеки, който е гледал „Лято с Моника“ ще се съгласи“. Сигурен съм, че е мастурбирал през цялото време на снимките - обяснява Ларс фон Триер. „Умее да разказва – просто, прекрасно и леко. И във всичките му филми, колкото и да са драматични, винаги съм откривал чувство за хумор“ - се включва Уди Алън. „Бергман е майстор на монтажа. При него има съвършен ритъм“ - коментира Скорсезе.

Във филма „Да нахълташ у Бергман“, който е част от Киномания, за големия шведски режисьор разказват Алехандро Гонзалес Иняриту, Анг Лий, Ридли Скот, Изабела Роселини, Ларс фон Триер, Мартин Скорсезе, Робърт де Ниро! Какво удоволствие е да ги слушаш, обединени от темата за Маестрото, на когото са се възхищавали. Най-интересното е, че докато говорят за Бергман всичките тези мащабни таланти разказват за себе си.

Главен герой във филма е домът на режисьора на шведския остров Форьо. Там Бергман е прекрал изолиран години от живота си. Оставил е отпечатък върху масичката до спалнята си, надписана с различни неща, от които се е вълнувал. Рисувал е сърца – някои от които празни, други – запълнени върху една врата. Камерата ни разхожда в личния му киносалон, направен в ремонтирана плевня. Колекцията включва 1711 видеокасети. Бергман е гледал по 3 филма на ден и сред тях се оказват „Емануела“, „Умирай трудно“ и „Пианистката“. „Ако киното е религия, това е Мека, или Ватикана“ - възкликва Иняриту за дома на Бергман.

Филмът е интимен, топъл, чудесно разказан и много интересен.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
Даниела Митовска
25 November 2014, 21:03

Аз нахълтах у Бергман заедно с книгата на Лив Улман"Промяна".Една от любимите ми книги!

ТВОЯТ КОМЕНТАР