Уиски с ядки? По-добре с плодове или шоколад!

За удоволствието да консумираш уиски, за новите тенденции и вкусове и за тънкостите на дегустацията EVA разговаря с Владимир Николов, уиски ентусиаст и колекционер, търговски и маркетинг директор във фирма Maxxium

Елка Влаховска 30 December 2014

Владимир Николов

Снимка: Светослав Караджов

Г-н Николов, определяте ли себе си като уиски експерт?

По-правилно е да се каже като уиски ентусиаст. Запалих се по уискитата в хода на работата си (от 11 г. съм в Maxxium, фирма-вносител на маркови алкохолни напитки) и през последните години събирам колекция. Всяка дестилерия има специални издания. Част от тях представяме и на уиски фестивала.

Вие бяхте през октомври на уиски фестивала в Лондон, какво ви направи впечатление там?   

Това е най-голямото изложение за уискита в света. За три дни във Винополис, старите винени кейове на Лондон, на метри от Шекспировия театър „Глоуб“, се представят производители на уиски от цял свят. Опашките за влизане са по над 600 души. Невероятно преживяване за сетивата.

Имаше интересни дегустации, при които различни видове уиски се съчетаваха с органичен шоколад – например уиски Бoyмор (Bowmore) с тъмен шоколад, или уиски Сингълтън (Singleton) с ментов. Ментовият шоколад се комбинира добре с напитки с изразен плодов характер. Уискита от остров Айла пък, като Лафройг (Laphroaig) и Лагавулин (Lagavulin), бяха поднесени с твърди сирена тип чедър. В началото на фестивала англичаните се държат възпитано, но накрая пият като за последно.

Как оценявате екзотичните уискита от Япония и Тайван?

В света уискитата се разделят най-условно на шотландско – скоч, американско – бърбън, и ирландско. Японците са взели най-доброто от всички производители и са много прецизни при правенето на уиски. В страната има само 14 дестилерии в сравнение с над 120 в Шотландия. Японците предлагат малцови уискита с много добре балансирани плодови аромати. Използват различни видове бъчви, включително и от японски дъб мизунара.  

Толкова ли е важна бъчвата?

В уиски индустрията видът на бъчвите определя около 65 до 70% от аромата и характера на уискито. И другото е колко често се използват. Разликата може би най-лесно ще се обясни с първото и повторното използване на пакетче чай например. Използвайки един или два пъти бъчвата, даваш най-доброто на уискито. Бъчвите от европейски или американски дъб, в които първо е отлежавало шери, дават най-голямо богатство от аромати.

Как да усетим тези аромати?

Когато опитваш уиски, има техника – накланяш чашата на 45 градуса и вдишваш аромата, като леко трябва да си отвориш устата, за да не те ударят алкохолните пари рязко в носа. Но има и други специфики – използват се чаши със специална форма и в тях могат да се доловят над 1 милион различни аромати.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР