Битката й с рака продължава

Анджелина Джоли премахна и яйчниците си, вече е в менопауза

eva.bg 24 March 2015

Снимка: getty images/guliver

След двойната мастектомия, на която се подложи през 2013 година, сега Анджелина Джоли премахна яйчниците и фалопиевите си тръби. Операцията е била миналата седмица, а за нея разбираме сега чрез открито писмо на звездата, публикувано в The New York Times. В момента 39-годишната актриса е в принудителна менопауза. „Няма да мога да имам повече деца и очаквам някои физически промени... но пък децата ми никога няма да кажат, че майка им е умряла от рак на яйчниците“, споделя актрисата.

Преди две години Джоли се реши на крайната мярка да премахне гърдите си, след като кръвен тест показа, че има 87% риск да се разболее от рак на гърдата и 50% от рак на яйчниците. Преди две седмици рутинните изследвания показали признаци за ранна форма на рак на яйчниците и след като се консултирала с няколко лекари, решила да премахне и тях.

„Планирах тази стъпка от известно време. Операцията не е толкова сложна, колкото мастектомията, но ефектите от нея са по-сериозни. Поставя жената в принудителна менопауза. Подготвях се за това физически и емоционално, но все пак си мислех, че имам месеци, преди да се оперирам“, споделя тя. След като чула резултатите от изследванията обаче, разбрала че моментът да го направи е сега. Обадила се на Брад Пит, който по това време бил във Франция и веднага пристигнал, за да бъде до нея. „Казах си, че трябва да остана спокойна и силна, че няма причина да смятам, че няма да видя децата си пораснали, да видя внуците си. Красивото нещо в моменти като този е, че изведнъж нещата изглеждат много ясни. Знаеш за какво всъщност живееш и какво наистина е от значение. В същия ден отидох да се срещна с лекарката, която лекуваше и майка ми. Не се бяхме виждали от деня, в който мама почина. Разплака се, когато ме видя. Каза ми колко много приличам на майка ми и аз рухнах. Но после се усмихнахме една на друга и се съгласихме, че важното сега е да се справим с проблема“, пише още Джоли в откритото си писмо.

Тя е фамилно обременена, защото освен майка й, от тази болест са си отишли леля й и баба й. Майка й е диагностицирана с рак на яйчниците на 49-годишна възраст. „Аз съм на 39. Не е възможно да премахнеш всички рискове и е факт, че продължавам да съм предразположена към рак. Ще търся естествени и природни начини да подсиля имунната си система... Не е лесно, да вземеш решенията, които взех аз. Но е възможно да имаш контрол над нещата и да тръгнеш с главата напред към всеки здравословен проблем. Можеш да търсиш съвети, да научиш какви са възможностите ти и да вземеш решението, което е правилно за теб. Защото знанието е сила“, казва в края на писмото си тя.

1 КОМЕНТАР
1
Мая
24 March 2015, 16:49

Бъди силна!
Късмет!!

ТВОЯТ КОМЕНТАР