Бриджит Троньо-Макрон. И все пак тя съществува.

28 April 2017

А Бриджит Троньо-Макрон, съпругата на френския кандидат за президент Еманюел Макрон и вероятно най-обсъжданата жена в света в момента, няма пластични операции. Ако беше наистина жена тип „Барби” (нали някакъв хуморист, участващ във френско радиопредаване, я нарекъл „Барби в менопауза“) до този момент 64-годишната мадам Макрон щеше да си е направила поне няколко основополагащи пластични операции. Доколкото виждам обаче тя няма нито една - нито лифтинги, нито ботокс, нито филъри, нито каквото и да било друго. Има обаче самочувствие, а смелостта й да застане пред целия свят до мъжа си, от когото е по-възрастна с цели 24 години, е наистина за завиждане. Никакви феминистки лозунги не струват и пукнат грош пред тази смелост и пред това самочувствие. Както между другото никакви феминистки лозунги не струват пукнат грош и пред факта, че италианската рокаджийка Джана Нанини ражда дъщеря си на 54 години. Не смятам, че е нормално. Смятам обаче, че е чудесно. Колкото повече жени не се съобразяват с ограниченията, налагани им от обществото и възрастта, толкова повече тези ограничения губят значимостта си. В началото ще ни изглежда глупаво, жалко, смешно, трагично, неестествено, но един ден – дори да е след няколкостотин години – за жените ще стане също толкова нормално, колкото е в момента за мъжете, да имат деца на по-късна възраст, или да се омъжват за много по-млади от тях. Това ще престане да бъде тема, защото няма да е изключение. Сега и Бриджит, и Джана са тема просто защото са изключения.

Въпреки всичко се изненадах от шума, който се вдигна около голямата възрастова разлика между Еманюел и Бриджит Макрон, както и от факта, че пак имаше обидени заради определението „Барби в менопауза”. Комедията и сатирата винаги са се занимавали с така наречената „материална долница”. Хумористите, карикатуристите не са и не биха могли да бъдат най-съвършените кавалери. Не им е това работата. Лично аз съм чувала много по-язвителни коментари, отправени от жени към техни уж приятелки. Пък и точно французите няма как да пропуснат да се пошегуват с възрастта на мадам Макрон. Ще го правят и в бъдеще, но да не забравяме, че именно тяхната културна среда е родила толкова сюжети, разказващи за любовните връзки на много млади мъже с жени на възрастта на майките им. Спомнете си „Шери” на Колет или някои от произведенията на Мопасан... Французите може и да се шегуват с Бриджит Троньо-Макрон, но ми се струва, че ни най-малко не са скандализирани.

Чета коментари, че при животните алфа мъжкарите винаги взимали най-красивата и най-плодовитата самка и че Макрон очевидно не е алфа мъжкар, след като се е оженил за ама толкова по-възрастна от него жена. Какъв президент щял да бъде като не е алфа мъжкар?! Ние все още ли се сравняваме с животните? А стотиците хиляди години еволюция? Пък и да не се съобразяваш с нормите в обществото да не би случайно да не е смелост? В крайна сметка не само Бриджит Троньо е проявила смелост, стъпвайки в тези отношения.

Знам, че всеки ще си каже това, което си казах и аз по повод тази необикновена връзка, а именно: А ако имаше син и твоят син заживее с учителката си, която е с 24 години по-голяма от него, щеше ли да си толкова възторгната от смелостта му? Истината е, че нямаше да съм възторгната. Хич дори нямаше. Най-вероятно щях да съм ужасена. Обаче нямам син. Затова мога да бъда по-обективна. Нещата изглеждат едни, когато ги гледаш отблизо, под микроскоп и други – когато ги гледаш от птичи поглед. Но и микроскопът, и птицата имат правото на своята гледна точка, нали? И двете гледни точки са истински и не се изключват взаимно.

Много ми харесва определението, което самата Бриджит дава на тяхната връзка – „Ние не сме нормална двойка, но сме двойка, която съществува”. Такива двойки съществуват, независимо дали ни харесва или не, дали ги приемаме или не.

Тази двойка съществува. Това е фактът, всичко друго са интерпретации.

 

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
kira
16 June 2017, 14:56

Ама хич няма операции тая баба. Само дето маймунското и лице се е разтегнало долу и се е набръчкало около очите. Носът и е рязан - доста зле между другото. А зъбите и са като налепени с канцеларско лепило върху старите. Мъжлето е двойка, но с един много красив и млад мъж.

ТВОЯТ КОМЕНТАР