Да запазим спомена за уханните летни поляни

Home made билки и подправки, сушени или пресовани полски цветя - натуралното е на мода

eva.bg 20 August 2020

Как да запазим спомена за уханните летни поляни? Има позабравени удоволствия от миналото, сред които се нареждат хербаризирането на цветя и сушенето на билки.

Защо да не си поиграем?

Хербаризирай това

Спомняте ли си албумите със сушени цветя, които поколението преди появата на смартфоните показваше в началото на новата учебна година? Да, сега е по-лесно да се постват снимки на красивите летни находки във Фейсбук, но ако решим по Коледа да направим оригинални подаръци, можем да използваме тези очарователни олдскул техники. Сушените или пресовани полски цветя са много подходящи за декорация – дали за картички към личен подарък, или за украса в дома.
Как се прави? Цветята се берат сутрин след вдигането на росата. Добре е, ако предишния ден не е валял дъжд. По-правилно е да се откъснат преди да са напълно разцъфнали, защото при хербаризирането може допълнително да разтворят цвета си. Техниките са две: или ги връзвате на китка и ги провесвате на проветриво и сенчесто място, или ги увивате в хартия и ги пресовате между две тежки книги. Важно е стръковете да са разделени и да не се застъпват един друг.



Home made билки и подправки

Дали ще си изсушим лайка, мащерка и маточина, набрани от разходките по дивите ливади, или ще откъснем розмарин, салвия, мента, лавандула от домашната градина – техниките са идентични. Растението е добре да се откъсне сутрин, на 20 см от върха към корена, да се върже на китка, стегнато добре с канап или конец. При сушенето може да експериментираме, като си измислим декоративни игри. Китките може да бъдат закачени на проветриво и сенчесто място по красив начин – подредба на дъска, на въже с щипки или дори на закачалки, а приятното ухание наоколо е гарантирано. Повечето билки не са капризни и изискват нормалната лятна температура за сушене – 25-30 градуса, като след 2-3 дни са готови. След това може цели или стрити да се съхраняват в хартиени пликове до следващото лято.

Натуралното е на мода

Можем да използваме сушените билки не само за кулинарни и лечебни цели, а и като естествен ароматизатор на дома. Стритите сушени цветове се поставят в малки памучни, муселинени или ленени торбички в шкафове и гардероби. (Може да се купят торбички от rakhiva.com). Всички знаем, че лавандулата прогонва молците, но е малко известно, че обикновеният пелин, риганът и розмаринът също успешно се справят със задачата. Памучната торбичка с изсушена маточина до възглавницата пък е идеалното „хапче“ за спокоен сън.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР