Когато избираме фон дьо тен

Магията на красивия грим в няколко важни и полезни стъпки

Ина Иванова 28 August 2017

Не е тайна, че много дами се страхуват да експериментират с козметиката, защото не са сигурни кои цветове им подхождат или кои текстури са най-подходящи за техния тип кожа. Ключът към красивия грим е да знаете как да подчертавате естествената си красота с помощта на продукти с най-добрите формули и цветове. С повече експерименти ще достигнете до перфектната визия. Ето как да изберете правилния фон дьо тен в зависимост от формулата, кожата и нюанса.

Фон дьо тен, който пасва

Не са малко жените, които не ползват фон дьо тен, защото се страхуват от неестествения вид на лицето си, напомнящ на маска. Но всъщност изборът на подходящия продукт може да е много лесен. Има две важни стъпки: първо, идеалната формула и второ – правилният нюанс.

Изберете вашата формула

На пазара вече има всякакви видове фон дьо тен, повечето от които не са тежки и гъсти. Може да избирате от много текстури, които да паснат на вашия тип кожа. Ето кои са различните видове и за кого са подходящи всеки един от тях:

- Tinted moisturizer или оцветен овлажнител

Това е смесица от крем и фон дьо тен. Този тип формула успокоява кожата и леко я оцветява. Идеална за млади кожи. Подходящ избор и за лятото, за да покажете тена си през прозрачната текстура на продукта. За разлика от другите продукти можете да нанесете с пръсти.

- Течен фон дьо тен

Това е най-популярният тип фон дьо тен, защото лесно се разнася и придава естествен вид. Подходящ за всички типове кожа, освен най-сухите. Ако пък често имате омазняване на лицето или ви се появяват повече пъпки, потърсете формула без олиа, за да покриете проблемните зони, без да ги провокирате.

- Кремообразен фон дьо тен

Това е по-гъст и подхранващ тип фон дьо тен. Идеален за по-сухи и зрели кожи. По-тежката текстура обаче изисква да го разнесете с влажен бюти блендер, за да избегнете вида на маска.

- Мус

Подобен на кремообразния. Как да го нанесете? Сложете нужното количество на гърба на ръката си и нанесете с влажен бюти блендер.

- Компактен фон дьо тен

Продукт тип всичко в едно, защото съдържа и пудра. Продават се в кръгли кутийки с гъбичка за нанасяне. Тип кожа: не се препоръчва за по-сух тип кожа.

- Фон дьо тен тип stick

Това е оригиналният тип фон дьо тен. Имат доста тежка текстура и са подходящи за кожи с голяма нужда от покритие (с много пъпки или белези). Нанесете със самия стик на проблемната зона и разнесете с влажен блендер.

Как да изберем подходящия нюанс?

Добре е да избирате цвят на естествена светлина, за да видите как точно ще изглеждате навън, когато излезете от магазина. Не нанасяйте фон дьо тена на ръката си, защото цветът на лицето ви е различен. Сложете малко на линията на челюстта, за да сте сигурни, че ще се смеси както с лицето, така и с врата.

Правилно нанасяне

- Фон дьо тен се нанася на току-що подхранена с крем кожа.

- Ако слагате продукта с пръсти, рискувате фон дьо тенът да изглежда неравно.

- Нанесете го на точки на лицето ви, след това размажете с влажен бюти блендер. Ако не е влажен, ще поеме твърде много от фон дьо тена.

- Огледайте се дали добре сте разнесли в зоните на челюстта, носа, челото и брадичката.

И още...

Доста марки предлагат фон дьо тен със слънцезащитен фактор (SPF). Това винаги е в плюс и е добре да използвате такъв дори през зимата, за да предпазите кожата си от вредните слънчеви лъчи, които могат да причинят белези и дори състаряване. Ако имате по-зряла кожа, добре е да потърсите „light-diffusing” фон дьо тен. С други думи, такъв, съдържащ малки частици, който отразява светлината. Така фините линии, бръчките и пъпките стават по-малко видими.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР