Теодора Духовникова: Господ не е магазинер

Актрисата е носителка на награда „Златна роза“ 2017 за най-добра женска роля и лице на кампанията на EVA за борба с рака на гърдата

Адриана Попова 11 October 2017

Снимка: Васил Германов

Теодора Духовникова е в силна серия. Само преди дни тя получи награда за най-добра женска роля на фестивала за български филми „Златна роза“ за участието си във „Вездесъщият“ на режисьора Илиян Джевелеков. На фестивала се състезаваше още един филм, в който тя е в главна роля - „Дъвка за балончета“ с режисьор Станислав Тодоров. Съвсем наскоро Теди приключи с изтощителните снимки на новия криминален сериал „Дяволското гърло“, който предстои да гледаме догодина по Нова телевизия. Започна и с репетиции в Народния театър.

Теди казва, че след всеки филм се разболява, защото докато снима, в главата й ври и кипи, няма ден и няма нощ, постоянно мисли за снимките, добре ли стават, на прав път ли съм с героинята си. Дори и да е така, тя изглежда повече в силата си отвсякога. И откровеността й отива.

Играта е по-присъща на жената. И затова мъжете актьори са... рядко ще видиш мъжкар-мъжкар. Мачо-мачо. Могат да го изиграят страхотно, без никакъв проблем, но в живота са повече деца.
С Теодора Духовникова се срещаме в Пампорово по време на снимките на нов сериал. Наметната е с леко яке и е хванала косата си на опашка, така че отначало не забелязвам, че се е подстригала. Пуска подкъсената си коса и се оглежда в огледалото във фоайето на хотела, в който – покрай снимките - ще й се съберат два месеца престой. Нали ми е хубаво така, казва Теди и аз кимам, въпреки че, както винаги, виждам най-вече очите й, които намагнетизират фенове от цял свят. След участието й в главната женска роля във филм с най-голямата бяла екшън звезда в момента – Скот Адкинс, фейсбукът й започнал да прелива от послания от Индия, Пакистан, Китай, Афганистан, Ирак, Сирия. Пишат й „Ако спреш да пушиш, ще се оженя за теб“, или по-страшничкото: „Ще те намеря и ще се оженим“. Особено когато идва от някого с черна чалма и вдигнат пръст в знака на Ислямска държава. Посланията понякога са с йероглифи, друг път с арабски букви, или на английски. Някои ползват гугъл транслейт – като мъж на име Серкан Дервишоглу, на когото в превод на български му се е получило: „Възхищавам ти се като турчин“. Теди се смее по нейния си отривист начин, после ми казва – виж какво имам в телефона. Виждам. Труп на дебел гол мъж с прорезни рани. Кукла е, но ужасно правдоподобна. Причината да се намира в телефона на Теди е главната й роля в новия сериал на продуцента Евтим Милошев за Нова телевизия „Дяволското гърло“. Играе нещо като профайлър, психоложка, която работи за полицията и е изпратена в провинцията да помогне за разплитането на серия убийства. В ролята на местния полицай е Владимир Карамазов, може би най-близкият приятел на Теди, който я насърчавал да гушне трупа и да се снима с него, знаейки много добре за ужаса й от смъртта. Но така правят приятелите, помагат ти да се изправиш срещу страховете си.

За това, че Теди ще се снима в криминалния сериал в Родопите, знам отпреди няколко месеца. Тогава тя ми се обади по телефона, за да ми каже, че чака в София да стане убийство и да отиде на местопрестъплението като подготовка за ролята на суперченге. Може би за добро това не се случи и Теди замина за Пампорово без труп в главата си. Но в убийствена форма – показва ми мускулите на ръцете си, резултат от часове отдаденост във фитнеса. Не си представяйте обаче нещо като ръцете на късната Мадона. Мускулатурата е само приятно загатната.

Напоследък Теди влиза от снимки в снимки, даже отказала участие в два филма и един сериал. Освен в „Дяволското гърло“, се снима в пълнометражния „Дъвка за балончета“ с Иван Юруков в главната мъжка роля, и във „Вездесъщият“, който ще е по кината от 13 октомври. „Вездесъщият“ е от създателите на „Love.net“ – режисьора Илиян Джевелеков и сценариста Матей Константинов, оператор е Емил Христов, Нова Броудкастинг Груп е съпродуцент. В него Теди си партнира с Велислав Павлов. Двамата са семейство с угаснали емоции, той е шеф на рекламна агенция, тя – психоаналитичка с пикантна тайна. Той монтира камери в дома им, от който изчезват разни предмети, но вижда неща, за които ще съжалява.

Теди, а ти не съжаляваш ли за нещо в момента, например, че не си със семейството си на почивка? Къде са мъжът и децата?

На остров Лимнос с приятели с още 30 деца. Когато тръгваха, Ема, по-малката ми дъщеря, която е на 8, ми каза: „Мамо, предлагам ти да не се чуваме, за да не се разстройваме взаимно. Аз ще ти се обаждам, когато преценя“. Тя още има физическа нужда от мен. И, да, съжалявам, че не съм с тях, но не можех да откажа на Евтим. Преди година и нещо той ми се обади по телефона: Теодорче, имаш ли нещо против да станеш в събота в 3 през нощта, в 5 да си на едно езеро и да те снимаме как обикаляте с един мъж и търсите следи. Казвам му – имам против, разбира се, но кой е мъжът? И той – как кой, Владо Карамазов. Това, че сме заедно с Владо, ни е голямо облекчение, защото си имаме доверие, актьорски сме си свикнали. Има химия между нас. Още когато снимахме „Дървото на живота“, Евтим много ни хареса като любовна двойка. Отношенията между героите ни не бяха банални. И тук любовната ни история не е банална.

Играла си с почти всички от най-харесваните български актьори. Ричард Бъртън обаче казва, че жената актриса винаги е повече жена, но мъжът актьор е по-малко мъж.

И с Бина Харалампиева много сме си говорили за това. Според нея актьорската професия е по-женска. Играта е по-присъща на жената. И затова мъжете актьори са... рядко ще видиш мъжкар-мъжкар. Мачо-мачо. Могат да го изиграят страхотно, без никакъв проблем, но в живота са повече деца.

Това ли обяснява защо мъжът ти не е актьор?

Никога не съм била влюбена в актьор. Не мога да си го представя даже. Както не мога да си представя, че ще отида да живея в Индия. Не искам да живея там. В живота ми харесва да живея с други мъже, неактьори. Не познавам много щастливи бракове между актьор и актриса. Аз съм емоционално лабилна, понякога потъвам напълно, все едно ме няма вкъщи. И ако няма практичен и прагматичен човек, който да си ме държи на земята и в някаква нормалност...

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР