Кестенът – новата стара суперхрана

Освен че са много вкусни, укрепват и имунната система

eva.bg 22 October 2019

От хиляди години ядливите сладки кестени се използват заради лечебните и хранителните си свойства. В Италия и Франция брашното от кестени е било основна храна през по-голямата част от годината. От него са приготвяли хляб, паста, супи и десерти.

Колкото и невероятно да звучи, в тях се съдържа също толкова витамин С колкото и в лимоните, както и витамини В2, В1, А и много минерали и микроелементи (калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, флуор). А набавянето на всички тези вещества е от изключително значение в сезона на вирусите.

Кестените съдържат и много пектин и танин, които действат диуретично и са важни за страдащите от подагра. Много подходящи са и за хора, които са на безглутеинова диета. Кестените са доста калорични (248 калории на 100 грама), но за сметка на това са бедни на мазнини, което е тяхното предимство пред повечето ядки.

Има много рецепти, в които да ги включите. Можете просто да ги сварите или изпечете на фурна. Или да изпробвате десерт и супа с кестени, пуйка с кестени, стафиди и коняк, както и една от емблемите на сладкарството в Тоскана – Castagnaccio.

Конските кестени, които в момента са изпълнили парковете ни, също имат своите предимства, макар и да са отровни за ядене.

Известният народен лечител Петър Димков често казвал, че конският кестен крие големи тайни: „Тези малки топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година“. Димков държал тези плодове в джоба си целогодишно и вярвал, че отблъскват негативната енергия.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР