Вечеря под водата

eva.bg 31 July 2018

Снимка: Snоhetta

Първият в Европа ресторант под водата ще отвори врати на брега на южна Норвегия, до селцето Båly. Проектът е дело на базираната в Осло и Ню Йорк фирма за архитектура и дизайн Snоhetta. Сградата на ресторанта ще е отчасти потопена под водата. Всички екозащитници, които се притесняват, че ще се замърсява Северно море, могат да са спокойни, защото ресторантът ще прави точно обратното - той ще пречиства водата. Чрез капсулирането на сградата в бетонна обвивка, се очаква по стените да се прикрепят миди и с течение на времето да се превърне в изкуствен риф. А както всички знаем, мидите пречистват водата.

Барът ще се казва Under, като гостите ще влизат през частта, която е над водата. На първото ниво ще е барът, след което посетителите слизат още надолу към зоната за хранене. Тя пък разполага с огромна стъклена стена, така че да се наблюдават морето и обитателите му, докато се вечеря.

И въпреки че това ще е първият подводен ресторант в Европа, то по света има няколко. Най-старият и известен се казва Ithaa и се намира на Малдивите. Той отвори врати преди 12 години.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР