Кейк с розмарин и лимон

Сладкишът от полента и бадемово брашно, който очарова с ободряващ и леко тръпчив аромат на лимони и пресен розмарин

Мануела Панайотова 01 April 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Циклоните се разотидоха и, след цялата бъркотия, която предизвикаха, времето отново е себе си - пролетно и свежо.

Пролетният дух се усеща категорично и много приятно в днешната рецепта за кейк от полента и бадемово брашно, който очарова с ободряващия и леко тръпчив аромат на лимони и пресен розмарин. Сладкишът се поднася със сироп, като допълнение към вкуса и за опресняване и засилване на ароматната магия, докато се превърне в траен спомен.

Използвах 150 г меко масло, 120 г мед, ситно настъргана кора и сок от 3 лимона, 6 яйца, разделени жълтъци от белтъци, 400 г извара, 200 г бадемово брашно, 180 г фина полента, 2 ч. лъжички ситно нарязан розмарин плюс 3 допълнителни клончета за сиропа, 2 щипки сол, 330 г пудра захар, бадеми за декорация, ванилия.

Как го направих: Разбих масло, мед и лимонова кора в миксер, докато станат светли и пухкави. Добавих жълтъците един по един, докато се усвоят от сместа. Смесих с извара, бадемово брашно, полента, розмарин и щипка сол. Разпених белтъците с щипка сол, добавих 110 г захар и разбих, докато станаха лъскави. Добавих ги на порции към общата смес, изсипах в предварително застлана с хартия тава (26 см) и поръсих с бадеми. Изпекох на 150 С за около 50 минути.

Разбърках лимонов сок, 80 мл вода и останалата захар в малка касерола и поставих на умерена топлина, докато захарта се разтвори. Добавих ванилия и варих около 4-5 минути, докато се образува лек сироп. Сложих 2 розмаринови клончета и полях кейка с половината от сиропа. Другата половина използвах след нарязване и сервиране на десерта.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР