Офис неволи

Какво представляват офис масажите, можем ли да предозираме с тях, как да си помогнем сами - вижте отговорите на Калин Ангелов, който преди 15 години въвежда офис масажа в България

Адриана Попова 11 April 2018

Калин Ангелов се занимава с масажи от 21 години. Първият пациент е баща му и покрай неговите болежки Калин започва да създава собствена система за масаж. Завършва кинезитерапия в НСА, както и допълнителни специализирани курсове. Преди 15 години въвежда офис масажа в България, който е все по-търсена услуга.

Какво се случи в офисите за тези 15 години, кои проблеми се откроиха?

Когато започнахме с офис масажите, не се наблюдаваха толкова сериозни изменения от работата с компютър. След дълги години пред екраните стойката се променя. Лекото привеждане напред, дори да е 5 градуса, води до скъсяване на мускулите от предната страна на шията. Гръдните мускули също се скъсяват. Получава се притискане на коренчетата на нервите, които отговарят за гръдния отдел, и започват болки в ръцете, раменете, шията и главата. Появяват се плекситните болки, започваме да пием хапчета за тях, но проблемът остава и се хронифицира. С масажите помагаме на скъсените мускули да станат по-гъвкави, да се отпуснат. Подобряваме мускулния баланс.

Калин Ангелов

А дископатиите?

Те до голяма степен се получават от заседналия начин на живот. Мускулите и връзките, които държат гръбнака изправен, отслабват и тогава дори при най-малко натоварване може да се получи дископатия. Затова е много важно хората да се движат, не казвам да се смазват от спорт... Знам, че лекарите не препоръчват масажи при подобни проблеми, но ние сме разработили система, която подпомага възстановяването на мускулите. Иначе какво – отиваме на операция.

Какво друго бихме могли да направим срещу офис болките, освен масажите?

Методът Пилатес, например, е много добро решение. Главната му цел е балансиране на цялото тяло, адаптивен е към хора с различно ниво на физическа подготовка. Не изисква специално оборудване и затова може да се практикува от всеки и навсякъде.

Има ли нещо, което можем сами да направим за себе си в офиса?

При болки в кръста може да вдигнете двата си крака върху стол, така че да образуват прав ъгъл с торса. Гърбът трябва да е абсолютно изправен, като дъска. Започнете леко да се привеждате напред, без да се изгърбвате. Това ще ви тонизира и ще намали напрежението в кръста. При хора, които вече имат изкривена стойка, опитите да стоят изправени увеличават мускулния спазъм и се появява болка. Това се случва, защото изваждаме мускула от комфортната му позиция и го напрягаме, за да се изправим, а той не е подготвен за тази промяна. Един добре направен масаж го отпуска, вдъхва му живот и човек постепенно се изправя, без да усеща болка.

Има ли сезонност в появата на определени болки?

Обостряне на проблемите на опорно-двигателния апарат може да има при рязка смяна на температурите и атмосферното налягане, т.е. по-скоро през пролетта и есента, отколкото през зимата и лятото. Температурните смени са допълнителен стрес за организма, а не топлото или студеното сами по себе си.

Чувала съм за замръзнало рамо, то не е ли зимно явление?

Не, това е дълбок спазъм на мускулатурата в раменната става, свързан с притискане на нерви, влошаване на кръвообращението, възпаление и блокиране на движението на ръката в рамото. Ние сме разработили система за решаване на този проблем, включваща масаж в комбинация с движение и малко болка. Но има и вариант, който включва болнично лечение, при което под пълна упойка рамото се раздвижва, както и други медицински методи.

Можем ли да предозираме с масажи?

Ако ги правим 4 пъти седмично, това вече е много. Отнема се функцията на организма да се самовъзстановява. Но всичко зависи от продължителността на масажа. Един офис масаж е от 10 до 30 минути и спокойно може да се прави 3 пъти седмично. При нас масажът е индивидуален спрямо моментното състояние на човека. Не го делим на тонизиращ, релаксиращ и т.н. Всеки мускул има строги граници, в които може да му се въздейства. Пак ще повторя – масажът е само средство за подпомагане на организма да се самовъзстанови. Болката е реакция на нервната система, която алармира за недостатъчен приток на кръв в дадено място. Целта на лечебния масаж, най-общо, е да балансира кръвообращението или енергията, както казват китайците. Ние не искаме хората да са зависими от нас, а само да вдигнем качеството им на живот.

bodylife.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР