Полента с пармезан

Една класическа рецепта от италианската кухня

Мануела Панайотова 15 April 2018

Слънцето налива сила в младите треви, вятърът ги посипва с нежните като слюда листенца на цъфтежа и носи аромат на събудена земя. Идва време да се оживят дворове, градини и балкони, времето на зелената вълна и студените напитки.

Днес ви предлагам една класическа рецепта от италианската кухня за хрупкава полента с пармезан, която е лека, ароматна и много елегантна храна, прилягаща еднакво добре като самостоятелно ястие или гарнитура.

Използвах 800 мл мляко, 3 стръкчета розмарин или градински чай, 150 г полента, 70 г масло(разделено), 100 г настърган пармезан (разделен), сол.

Как я направих: Подготвих малка тава, 20х20, застлана с хартия. Налях млякото в голяма тенджера, загрях го почти до кипване и сложих 2 клонки розмарин. Спрях огъня и оставих да се ароматизира за около 1 час, след което изхвърлих подправката. Изсипах полентата и започнах да разбърквам. След около 5 минути полентата започна да се сгъстява. Продължих да разбърквам за още 10-15 минути при ниска температура. След като сместа започна да се изглажда, намалих още топлината и готвих 10 минути (при нужда може да се добави още малко мляко или вода). Добавих 40 г масло, половината от пармезана и сол. Разбърках и изсипах в тава. Оставих да се охлади, нарязах на кубчета и ги наредих в тава за печене. Полях с разтопено масло, поръсих с пармезан и нарязан на ситно розмарин. Загрях фурната на 250 С и пекох за 15 минути или до златисто.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР