Защо трябва да забравим за птичките и пчеличките

Софийският фестивал на науката е с разкошна програма, има много за децата, но още повече за възрастните. От 10 до 13 май в София Тех Парк

Адриана Попова 09 May 2018

Още на първи прочит си набелязахме демонстрацията на агар арт – техника за рисуване с микроорганизми, ще я демонстрира на 12 май, в събота, Росица Ташкова. Малко след нея доц. Д-р Людмил Георгиев, криминалист, ще разкаже как по почерка можем да научим повече за човека, включително за възрастовите и здравословните промени в него.

В неделя, 14 май, Тома Щилянов ще говори на тема дали е разумно да обясняваме на децата секса, правейки аналогия с “птичките и пчеличките”. Все пак при животните има доста екстремни секс прояви и всъщност не са подходящ “пример” за малките. Пак в неделя за науката за любовта ще говори водещата от BBC Иймър Магуайър. Тя ще забърка невероятен коктейл от химия, генетика, биология и еволюционна теория, за да обясни какво стои зад целувките, флирта и любовта.

Лично аз не искам да пропусна лекцията на д-р Спирос Кицинелис на тема “Защо умни хора вярват в глупости?” Ами да, наистина не знам как да реагирам, когато в 21. век чувам, че 3емята е плоска или че сред нас има рептилии.

Повечето лекции са безплатни, трябва само да се регистрирате предварително на сайта, ако ще ходите. За презентациите на английски е осигурен превод на български.

Сред темите са още: възможна ли е нова грипна пандемия, подобна на испанската болест в началото на 20. век, верни ли са стереотипите за учените, налагани от популярната култура, какво се крие зад термина “ботнет” и какво правят нашите компютри и телефони в сбодобното си време, май не спят.

Сред презентаторите ми се ще да чуя и Саймън Сингх, автор на научно-популярни бестселъри и водещ в BBC, който поставя някои доста трудни въпроси на тема алтернативна медицина, футуриста Боги Елиасен, който ще говори за персонализираната медицина, Елица Стоилова, която от 17 г. живее на остров от Марианския архипелаг, нанотехнолога Рои Цезана от Тел Авив, който ще присъства в залата с роботското си тяло, както и нобеловия лауреат сър Тим Хънт, който ще разкаже как работи мозъкът на откривателя.

Фестивалът се повежда с подкрепата на Британския съвет у нас, на образователното министерство и Столичната община.

Повече инфо на www.sofiasciencefestival.bg

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР