Облак, сянка и хартия

15 May 2018

Изложбата “Облак, сянка” на илюстраторката Капка Кънева, която може да видите до 26 май в галерия "Ракурси", включва голямоформатни фотографии на хартиени обекти, създадени за кориците на класически или съвременни литературни произведения. Графичната селекция обединява илюстрации към стихосбирки, както и поредица експерименти с пластиката на хартиените облаци, които занимават авторката напоследък. Облаците присъстват в изложбата и под формата на пластични оригинали. Тях, заедно с други хартиени скулптури, публиката предстои да види за първи път.

Хартията, ножиците и насочената светлина, благодарение на която зрителят разчита пластиките и техните хвърлени сенки като рисунки, са основните изразни средства на художничката, която от няколко години преподава в Националната художествена академия.

По време на „Европейската нощ на музеите“, която ще се проведе на 19 май, Капка Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към нейната работа. Ще могат да бъдат разгледани висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен "Съвет към малките момичета", на издателство “Лист”, тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите ще могат да се срещнат и разговарят с художничката.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР