Андре Рийо: Някои искат ферари, аз – къща за пеперуди

В замъка на големия музикант витаят духовете на Д’Артанян и Луи ХIV

Лилия Илиева 26 May 2018

Снимка: BG Sound Stage

Белият мерцедес с шофьор, изпратен специално за екипа на EVA, лети по магистралата от гарата в Лиеж към Маастрихт. Времето е дъждовно и пролетно свежо. За половин час сме пред замъка на световноизвестния цигулар и диригент Андре Рийо, построен през ХV век върху руини на средновековна къща от 1294 г. В този замък през 1673 г. е закусвал за последно Шарл де Батз Кастелмор Д’Артанян, прототип на главния герой на романа на Александър Дюма-баща „Тримата мускетари“. Като част от охраната на крал Луи XIV гасконецът участвал в битката за завоюване на Маастрихт и загинал в нея. Духът му може би още витае над съвършено окосената свежозелена трева в двора, пред зимната градина, построена от Рийо и замислена като къща за пеперуди, в стаите с триметрови тавани, кристални полилеи и огледала и златни орнаменти по стените. Замъкът се намира на хълм над бързотечаща река и под малка готическа катедрала. Изглежда и приказно, и романтично. На единия от входовете му е запазен герб с надпис: „Само хората, които обичат изкуството, могат да минат през тази врата.“

Е, аз минах през нея. Посреща ме пиарката на Рийо, Мари – русокоса германка с хубава усмивка, хубава фигура и хубави крака. Влизаме в кухнята. Сядам на пейката, на която вероятно е седял Д’Артанян в последната сутрин от живота си. Мари гостоприемно предлага сандвичи, чийзкейк и кафе, както и да ми покаже замъка, градината, да разгледаме къщата за пеперуди. Разбирам от нея, че в замъка има 27 стаи. Две трети от тях Рийо използва за свой дом, една трета – за офисите на компанията си. На 5 минути път с кола оттук е и студиото, в което диригентът репетира и записва с 60-членния си оркестър „Йохан Щраус“ – най-големия частен оркестър в света. В България ще чуем някои парчета от предстоящото им да излезе през ноември CD, както и българска музика. На Рийо му е интересно да се запознава с музиката на страната, в която концертира. Турнетата му имат ритъм. Пътуванията продължават седмица-две, след това целият оркестър се завръща, за да могат музикантите да отделят време на семействата си. И заминават отново. 2018 г. е започнала за тях с концерти в Германия и Холандия, предстоят Мексико и Израел, през май – Северна и Източна Европа, на 16 и 17 юни – България. През юли традиционно ще изнесат концерти на открито на площада в центъра на Маастрихт. До момента са правили най-много по 10 поредни спектакъла. Тази година ще са 13, защото има огромно търсене на билети от цял свят, споделя Мари, има желаещи да дойдат дори от остров Фиджи.

Наричат Андре Рийо „краля на романса“ или „краля на валса“. Той е един от най-популярните музиканти в света. Според сп. Billboard посещаемостта на концертите му се равнява на тази на групи като Coldplay и AC/DC. Андре е продал 40 милиона албуми и DVD-та, оглавявал е 30 пъти световни музикални класации. Носител е на 480 платинени плочи за продажби, има три награди Brit за албум на годината с класическа музика и милиарди гледания по Youtube. Заедно с оркестъра си Рийо възражда популярността на валса. По време на пищните му спектакли неговите музиканти свирят облечени в бални рокли и фракове. Шоуто му представя пищен микс от романтични, празнични и емоционални мелодии, откъси от опери, мюзикъли, филмова музика. Андре свири на цигулка Страдивариус от 1732. Едно от хитовите му изпълнения, популярни по цял свят, е валсът, композиран от холивудския актьор Антъни Хопкинс.

С Мари сме се разходили из замъка, из градината, разгледали сме къщата за пеперуди, пълна с тропически растения, големи риби и интересни птици, когато пристига Рийо. Срещата ни е в една от залите. На стената са закачени два портрета – на диригента и на жена му Марджъри, с която са женени от 40 години. Рисувани са от по-големия им син Марк. По-малкият Пиер е вицепрезидент на компанията André Rieu Productions.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Магделена Кирилова
01 January 2022, 17:58

Гледах Андре Рийо и неговият оркестър в новогодишната програма на Бнт4 на 31.12.2021 г. Достави ми огромно удоволствие! Аплодисменти! И да заповядат отново в България!

ТВОЯТ КОМЕНТАР