Винени истории: една вечеря за изискани небца

Българската изба New Bloom Winery представи най-новите си вина пред световни експерти

01 June 2018

„Пийте вино, защото никоя интересна вечер не е започнала с обикновена салата“. Особено, когато във вечерята има замесени не едно, а няколко висококачествени вина. Именно такива ни предлага българската изба New Bloom. Винарната, позиционирана в Съединение, организира специална дегустационна вечеря с най-новите си попълнения в сериите Face-to-Face и едноименната New Bloom. 

Отбраните вина изискват и отбран списък с гости – хора, които от едно помирисване на чашата, могат да разпознаят качествения продукт. Двама от тях са с титлата Master of Wine – най-високото звание в тази област. Толкова значимо, че веднъж получиш ли го, изписваш инициалите MW след името си. В света има само 380 такива признати експерти. На вечерята на New Bloom Winery беше един от двамата Master of Wine от Гърция - Константинос Лазаракис. На друга от масите с достолепието на истински английски джентълмен, стоеше граф Джон Умберто Салви, който е Master of Wine с над 50 години дегустационен опит. Вината на New Bloom Winery бяха опитани и от Иса Бал от Турция, който носи титлата Master of Sommelier. През 2008 г. именно в България той спечели наградата „Най-добър Сомелиер на Европа“. 

Експертите дадоха висока оценка за нивото на българското вино и случващото се на родната винена сцена. А да впечатлиш такива изтънчени небца е сериозно предизвикателство. Дегустацията започна с новите „лица“ на New Bloom Winery в серията Face-to-Face, които от началото на годината обраха редица международни отличия. Бялото вино F2F Совиньон блан тази година спечели сребърен медал Mundus Vini и сребро от Vinalies Internationales. Розето под същата марка от сортовете Каберне Совиньон и Марселан пък бе наградено със Златен ритон на Винария 2018, със сребро на Concours Mondial De Bruxelles и също има сребърен медал от Mundus vini 2018. Сред опитаните вина бе и Шардонето на F2F – елегантно, отлежало в дъбови бъчви, но без да превземат сортовия му характер. Точно такива са и световните тенденции – да се правят повече плодови вина за сметка на тези с дълго отлежаване, споделиха експертите.

От червените вина беше представен златният медалист от Mundus Vini – New Bloom от сорта Регент. New Bloom Winery са първите у нас, които работят с този немски сорт, както и с друг немски представител Дорнфелдер. Днес тези два сорта са отличителният знак във визитната им картичка и както споделят от винарната – представят силата на тероара и потенциала, който нашите географски ширини и климатични особености дават дори и за сортове, селектирани за студения немски климат.

За финал завършихме с естествено пенливо вино, направено по традиционен метод. Именно така се произвеждат толкова ценените от познавачите и прочути шампански вина във Франция. Пенливото вино на New Bloom Winery e от 100% Шардоне, реколта 2015. И ако е вярно твърдението на Дом Периньон, че когато пие шампанско „вкусва звезди“, новото пенливо вино на New Bloom Winery очерта истинска звездна карта.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР