Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

10 June 2018

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Лилия Илиева и "Нейните 7"

Миналата неделя тя влезе в живота ми - малка топчица радост, доверие и любов. Тежи 452 г, има големи сини очи, според моя близка приятелка прилича на принцеса Леа. Малката Джанга е по-ниска от телефона ми, дълга 19 см без опашката и е най-играещото коте. Непрекъснато нещо мърмори, стои между краката ми, когато я пипна, започва да мърка и прави добри всички, които я видят. Джанга е малко по-голяма от шепата ми и когато я взема, усещам малкото й сърчице как тупка. Снежна топчица хубост.

Лисабон на върха на пръстите Мисля, че съм близо и все по-близо до цветовете на един от градовете, в които мечтая да отида, до пулса на фадото, пъстрите сгради, малките улички, до бутиците, музеите, литературните кафенета на кварталите Bairro и Chiado, до вкуса на прочутия сладкиш на Португалия "pastel de nata". Целият този мечтан разкош пренесе върху ноктите ми новата пролетно-лятна колекция на OPI Gel Color, вдъхновена от яркия колорит на Португалската столица в най-цветния месец от годината. Събудих пролетта с флоралните нюанси, отразих слънцето и теракотените фасади, докоснах хоризонта на океана. Опитвам цветовете един по един, понякога и по два или три едновременно. Това е новото ми бюти откритие.

Малкият Никола е една от най-забавните детски поредици, които съм чела. Създадена от двама бивши слаби ученици и доказателство за това, че не е задължително да си отличник, за да бъдеш креативен и да живееш живота си интересно - журналиста и гениален сценарист, създал и прочутия герой Астерикс Рьоне Госини и брилянтния карикатурист Жан Жак Семпе. Двамата са приятели и се събират да си разказват училищни истории, които в един момент превръщат в разкошен разказ за пакостите и забавния свят на малкото дяволито момченце, което върши пакости с подкупваща наивност. Радостната новина е, че отскоро на пазара е "Малкият Никола: Първоначалният комикс" (ИК "Колибри".

Колко време е нужно за рисуването на един портрет? За Макс Марра - италианският художник, който прави изложба за втори път у нас през пролетта - точно 5 минути. Убедих се сама, когато нарисува моите два. Посетих интересната му изложба, вдъхновена от Рембранд, в северното крило на Националната художествена академия. Експозицията носеше заглавие "От автопортретите на Рембранд до моите портрети" и представляваше една трета от нарисуваните за една нощ в една хотелска стая автопортрети на Рембранд по памет, след като е разгледал изложбата на Националната галерия в Лондон Rembrandt by himself. Рисунките са направени със синьо мастило и растителни есенции върху обработена с восък хартия и по оригинален начин срещат класиката на Ренесанса с попарта.

"Направи си рай“ е изключително приятна лека увлекателна забавна и брилянтно написана книга на Мариуш Шчигел („Парадокс“, 2013 г.) за днешните чехи, които наричат себе си „най-атеистичния народ на Европа“ и тяхната „култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност“, култура, която елиминира всичко неприятно, болезнено или гадно от обществения дебат, отказва да приеме нещо размирно и превръща в шега всичко, което може. Между личен дневник, есе и репортаж, самият полски автор си признава, че текстът не е обективен, а е преди всичко книга за „една страна, която го очарова и един народ, създал културата си, за да се пребори с депресията“.

"Удая фест" е йога-фестивал, на който планирам да отида за трети път това лято, oт 15 до 20 август във великолепния хотел Riu Pravets заради всички различни и интересни учители по йога, които идват от САЩ, заради живата музика, заради разнообразната програма, атмосферата, магията на мястото.

На 22 и 23 юни мисля да започна уикенда на площада в Благоевград на четвъртото издание на фестивала Франкофоли. В програмата ще бъде Ройшин Мърфи от Молоко, чийто стил на обличане много харесвам, а съм фен и на музиката й. Ще гледам със сигурност и Айо с уюта на нейните преливащи блус, рок, соул и реге.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР