Топ 7 тенденции за сезон‘18

С уговорката, че не е необходимо да преоформяме цялостно градината, двора или балкона при всеки нов летен сезон, нека да проследим какви са последните световни тенденции в ландшафта и обзавеждането на откритите пространства

Елка Влаховска 15 June 2018

Смели цветни текстили
Да проявим дързост в избора на текстил е топ тренд за лято 2018. Колкото по-смело, ярко и нетрадиционно, толкова по-добре не само в градината, но и в интериора. Флоралните десени естествено се вписват, а понякога дори и обогатяват с полета на фантазията онова, което природата ни предлага като пиршество за сетивата. Ако бюджетът не позволява да се обнови всичко, да заложим на декоративните възглавнички и покривките.

Ултравиолет в дизайна
В унисон с Пантон цвета на годината можем да заложим на цветя в лилавата гама. Те са в изобилие – от теменужките, лавандулата, лилавия аспарагус до лилавите петунии и бегонии. Така градината или балконът ще попаднат в еуфорията на цветния тренд, превзел графичния дизайн, модата и бижутата.  

Градина за пчели и пеперуди
Тази тенденция стартира преди няколко години, когато се установи, че популацията на пчелите и някои видове пеперуди намалява в опасна прогресия. Чувствителните към опазването на разнообразието на видовете на планетата веднага започнаха да проучват как да направят градина – хабитат на пчели и пеперуди. Както се знае, те имат ролята да опрашват, така че тези цветни градини с всяка година стават все по-богати и жизнени.

Злато и месинг
Ако преди иноксът беше пълновластен господар в дома, поколението на милениалите налага съвсем различен тренд. Тази година в интериора и в градината ще виждаме все повече месинг и златни покрития. Водещи европейски производители налагат в колекциите си саксии от месинг и изобилие от аксесоари в злато.

Градина за медитация
Един от най-актуалните ландшафтни трендове за 2018 г. е създаването на т.нар. градина за медитация. Това може да е обособен кът в двора, в който да има дървена платформа за йога практики, или просто кът за съзерцание около водно огледало с лилии или с плуващи японски рибки „кои“. (Твърди се, че те носят късмет и благоденствие на притежателя си.) Този кът за медитация може да оформите и по много лесен начин, ако засадите цветя в бяло или розово и просто нахвърляте няколко възглавници или постелки за сядане. Важното е да имате точно този кът, направен по ваш вкус, където да се чувствате спокойни и релаксирани.

Изработено на ръка
Новото поколение осъзнава ценността на нефабричната изработка. Все повече семпли и дори несъвършени форми в духа на уаби-саби философията присъстват в колекциите на световните брандове. От друга страна, световна тенденция е възраждането на местните занаяти, така че от пътувания в чужбина човек може да си донесе уникален продукт на локален майстор занаятчия за украса на дома или градината.

LED осветление
С нисък разход на енергия, с дълъг живот и устойчивост LED крушките са интелигентното решение за осветяване на градината, на лятната кухня или дори само за украса на нощното парти. Те заместват както стандартните крушки, така и фенерите със свещи и са топ тренд в света. У нас ИКЕА предлага много добри и изгодни решения.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР