Лудите години на Роми

История в снимка

18 June 2018

На тази снимка, направена в средата на 80-те години на миналия век, Дейвид Боуи споделя цигара със своята любовница и муза, кабаретната трансджендър танцьорка Роми Хааг. Роми е причината Дейвид да се премести в Берлин през 1976 г. и да сложи началото на славните си берлински години. Влиянието на Роми Хааг се усеща силно във видеото към клипа му Boys keep swinging, където беквокалите са в образите на трансджендър.

Роми Хааг е родена през 1948 г., а на 13 години бяга от вкъщи и припечелва като клоун и акробат на трапец в цирк. Темата за трансджендър хората тогава е слабо дискутирана, затова превъплъщението й от момче в трансджендър танцьорка я превръща в знаменитост и в една от най-ексцентричните личности в Европа. Гърдите й са резултат от терапия, а не импланти. С шоуто си тя изнася представления в прочути нощни клубове в Щатите, преди да се установи в Берлин и да отвори най-популярния клуб Chez Romy Haag. Тогава Роми е млада, на 23, млада е и дискоерата, заредена с блясък, безпаметни купони, наркотици и креативност.

Гостите в нощния й клуб включват Дейвид Боуи, Брайън Фери, Фреди Меркюри, Лу Рийд. Мик Джагър, който открадва Джери Хол от Брайън Фери, с лекота „открадва“ и сърцето на Роми Хааг. След кратка афера с него Роми започва и музикална кариера – през 1977. Някъде там, между танците и дрогата, се среща с Дейвид Боуи.
През 1983 г. Роми претърпява операция за смяна на пола. През 1999 г. излиза нейната автобиография „Woman and then some“.

Днес Роми е на 70, но лудите й години продължават, тя още има представления в Das Berliner Cabaret. На сцената му събира музиканти, художници и артисти. Бляскавото шоу с вплетени комедийни елементи е наречено Blind dates (може да се преведе като влюбване от пръв поглед).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР