Вила Антинори де Монте Агульони

Да се поразходим из красивите градини и пищните зали на имението, принадлежало на 26 поколения винопроизводители от Тоскана

Елка Влаховска 19 June 2018

Снимка: Lionard

Може би сте виждали фасадата на тази красива сграда на етикетите на прочутото вино Кианти класико. Това е вила Антинори де Монте Агульони, която има богата история. На 5 километра от Флоренция, тя преплита легенди за видни тоскански фамилии.

Твърди се, че имението е било собственост от 1498 до 1517 г. на фамилията Джокондо, към която принадлежи и Мона Лиза, по-известна по онова време като Джокондата (Лиза Герардини приема името на мъжа си). Началото на нейния портрет, рисуван от Леонардо да Винчи, е сложено през 1505 г. и историците продължават да изследват дали детайли от пейзажите в градините на вила Антинори де Монте Агульони не са част от ескизите на платното.

Фамилията Джокондо продава имението на тосканския юрист и политик Балдо Агульоне, който вероятно по онова време е бил на почит в страната си, но остава в историята с печална слава. Той е човекът, който не дава амнистия на Данте Алигиери (“Божествена комедия“) и по този начин обрича великия поет да умре в заточение, далеч от родината си.

Истински разцвет имението добива, след като става притежание на една от най-известните италиански фамилии, производители на вино – Антинори. Сегашният вид на вилата и ландшафтният дизайн на градините се приписва на маркиза Натали Антинори, дама с огромна култура и вкус. Тя реставрира и обзавежда къщата в началото на 20. век с помощта на брат си Егисто Фабри, архитект и артист, но преди всичко голям колекционер на творчеството на Сезан, който притежава 32 от най-добрите платна на художника. Дълъг път, обрамчен с кипариси, завършва до парка, типична барокова италианска градина с цветове и симетрия. Освен основната сграда в огромното имение има параклис, къща за гости и три оранжерии за отглеждане на лимонови дръвчета.

Прекрасни са уханията на розите, лимоните и портокалите в средата на юни, а великолепният интериор наистина впечатлява с богатството на мебелировката, ценните картини по стените и пищните кристални полилеи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР