Надар – фотографът на звездите от 19.век

23 June 2018

Сара Бернар

Снимка: Надар

Портрети на писателите Емил Зола, Жорж Санд, Жул Верн, Александър Дюма, Шарл Бодлер, актрисата Сара Бернар, композиторите Клод Дебюси, Жак Офенбах и на още десетки френски интелектуалци от края на 19. и началото на 20. век ще бъдат изложени в Националната галерия – Двореца до 26 август.

Жозеф-Феликс Турнашон, известен с псевдонима Надар, е наричан фотографът на звездите. Архивът му съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Повечето от тях Надар познава отблизо, а всички останали се надпреварват да позират пред обектива му.

Роден в Париж на 6 април 1820 г., отначало Турнашон работи като карикатурист, журналист и писател, с фотография се захваща на 33-годишна възраст. Увлича се от летене и едва на загива при полет с балон, пълен с горещ въздух. Приятел е с Жул Верн, с когото заедно създават Дружество за насърчаване на въздушното движение.

Известен е с това, че е един от първите, които започват да използват изкуствено осветление и е наистина първият, направил въздушна снимка. Жул Верн е толкова впечатлен от личността на фотографа Надар, че го вкарва като герой в романа си „От земята до луната“ - Макъл Ардан.

Изложбата на  световноизвестния френски фотограф се организира съвместно с Френския институт в България и Националната галерия - Двореца и се осъществява от музея Jeu de Paume в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР