Детство наше!

Помните ли тези приказни картинки?

eva.bg 21 June 2018

Изложбата „Българска илюстрация за деца от 20-те и 30-те години” се открива днес, 21.06., от 18 ч. в галерия „Васка Емануилова”. В рамките на повече от два месеца – до края на август - ще можем да разгледаме колекцията на журналиста и философ Тони Николов с незабравими илюстрации на художници като Илия Бежков, Дечко Узунов, Стоян Венев, Александър Божинов, Илия Петров, Георги Машев.

Създадени между двете световни войни, тези илюстрации към класически детски приказки от български и чужди автори впоследствие са многократно преиздавани, така че поколения деца са израснали с тях. Ето и част от оригиналните заглавия, включени в изложбата - „Златна книга за нашите деца” и „Азбука за малките” (1921), „Цар Шишко” от Елин Пелин (1925), „Мечо”, „Ането” и „Крилатият юнак” от Ангел Каралийчев, „Веселите роднини” от Йордан Стубел (1926 и 1929), „Горската къщичка” от Дора Габе (1934), „Царкиня Лебед” от Александър Пушкин, „Неродена мома” от Ран Босилек (1933) и много други. Изложбата ще представи и великолепни седмични и месечни издантия за деца от същия период.

Куратор на изложбата е Красимир Илиев, а галерия „Васка Емануилова” (филиал на СГХГ) се намира на бул. „Янко Сакъзов” 15.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР